Home Zdravlje RAKIJA OD ŽALFIJE: Recept koji bi obavezno trebali zapisati…

RAKIJA OD ŽALFIJE: Recept koji bi obavezno trebali zapisati…

337
0
Zdravlje,
Zdravlje,
Oglas

Recept koji bi obavezno trebali zapisati…

Sa hladnijim danima uvijek dolaze i sezone gripa, prehlada, viroza i raznih upala.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Zato sa vama dijelimo par recepata naših baka kojima su stoljećima tjerale bolesti iz kuće. Naime, jedna od namirnica koju često koristimo pri kuhanju dugo je vremena i melem za niz bolesti.

U pitanju je žalfija:

Žalfija je posebno dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima. Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crijevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.

Sa druge strane, naučno je dokazano da cimet može da očisti organizam od većine bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv Ešerihije koli.

Zato isprobajte i vi neki od ovih recepata:

Žalfija i cimet protiv infekcija disajnih puteva:

Rastopite dvije kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mlijeka, kao kada pravite prepečeno mlijeko. Kad prokuha, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite i pijte tri puta u toku dana.

Kako se pravi rakija od žalfije:

Oko 250g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri nedelje, procedite i pomješajte sa 1,5kg neutralnog meda od bagrema. Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vrijeme, svakog dana pijte po malo.

Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti:

U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mjesec dana. Procijedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Ovo nije recept za trudnice i djecu, ali za odrasle je veoma kvalitetan!