Home Vijesti EKSKLUZIVNE VIJESTI IZ HRVATSKE: Aleksandru Vučiću hrvatska vlast neće dopustiti ulazak u...

EKSKLUZIVNE VIJESTI IZ HRVATSKE: Aleksandru Vučiću hrvatska vlast neće dopustiti ulazak u zemlju…

284
0
Aleksandar Vucic,
Aleksandar Vucic,

Aleksandru Vučiću hrvatska vlast neće dopustiti ulazak u zemlju…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kako doznaje “Jutarnji list” iz izvora bliskih Vladi Hrvatske, planirao je danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, nijedna hrvatska vlast neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema izvorima “Jutarnjeg lista”, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posjetu Jasenovcu, mjestu na kojem se za vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu.

Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatnu posjetu Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu. Pupovac je, jasno, rekao premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, au Vladi su ostali konsternirani način na koji je srbijanski predsjednik planirao napraviti haos u Hrvatskoj, javlja “Jutarnji list”.

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije sa ambasadom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati iu Pakrac. Ovdje je očito, smatraju u Vladi, bila namjera da se isprovocira hrvatsku stranu uoči godišnjice Oluje, a da onda srbijanski predsjednik može u svojoj zemlji glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju.

“Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedure i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika ‘svesrpskog sveta’ u Hrvatskoj mu neće proći” , poručio je sugovornik “Jutarnjeg lista” iz Banskih dvora.

Vučić će se očito morati zadovoljiti s posjetom Gradini u Republici Srpskoj gdje se svake godine obilježava stradanje Srba u Jasenovcu, a bude li htio prijeći granicu, to mu neće biti dopušteno.

“Ovdje nema nijedne dobre namjere, nijednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločine, htio je jednostavno napraviti kao prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir”, poručuju iz hrvatske Vlade.

Vučić je, inače, prije nekoliko dana dao naslutiti što priprema. Na provladinoj Televiziji Pink govorio je o tome kako nijedan srpski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu.

Vučić je, govoreći u kontekstu genocida u Srebrenici, koji on naziva “jezivim zločinom”, rekao kako razumije “mnoge strane zašto idu na spomen u Srebrenici”, ali da “nikako nije jasno zašto ne odu na spomen žrtvama u Jasenovcu”.

No, vrlo brzo ga je demantirao bivši srpski predsjednik Boris Tadić jer je on 2010. bio iu Jasenovcu iu Jadovnom. Vučića je prozvao za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu ocijenivši kako se Vučić ponaša kao da “povijest počinje od njega”.

“Ova laž da je prvi predsjednik koji je posjetio Jasenovac morbidna je, jer je upotrebu žrtava genocida u marketinške svrhe i zadovoljenje osobnih ambicija teško i komentirati”, rekao je Tadić za beogradski list “Danas”.

Bivši predsjednik Srbije dodao je kako je “ključna razlika između njega i Vučića to što na mjestima stradanja nije upotrebljavao za natjecanje i za raspiranje mržnje i lažnog patriotizma”.

Izvor: net