Home Vijesti VUČIĆ ŠUTI – BRNABIĆKA ŠOKIRANA: “Ovo je najveći skandal u modernoj istoriji...

VUČIĆ ŠUTI – BRNABIĆKA ŠOKIRANA: “Ovo je najveći skandal u modernoj istoriji odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske…”

323
0
Ana Brnabic,
Ana Brnabic,

“Ovo je najveći skandal u modernoj istoriji odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske…”

Srbijanska premijerka Ana Brnabić potvrdila je u nedjelju ujutro na Televiziji Pink pisanje Jutarnjeg lista da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao privatnu posjetu Jasenovcu, bez da je o tome obavijestio hrvatske vlasti, već je poslao poruku Miloradu Pupovcu da će doći u Hrvatsku.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković u 11 sati će održati izvanrednu konferenciju za medije na ovu temu, a sutra u 18 sati očekuje se i obraćanje predsjednika Vučića.

Ana Brnabić je rekla da je Vučić htio samo privatno položiti cvijeće jasenovačkim žrtvama, te da će sada tražiti i službeni posjet Hrvatskoj.

“Ovo me zapanjilo. Još uvijek sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske, da se privatni posjet predsjednika Srbije mjestu najvećeg stradanja Srba okarakterizira kao pravljenje haosa i da mu se zabrani posjeta”, rekla je Ana Brnabić u emisiji TV Pinka Novo jutro.

Za nju je to, dodala, je prvorazredni skandal države članice Europske unije, te usporedila to kao da je izraelskom predsjedniku zabranjen dolazak u Auschwitz. Rekla je i kako je Vučić i ranije htio doći u Jasenovac, ali da je bio zamoljen da zbog dobrih odnosa između Srbije i Hrvatske to odgodi.

“I on je to zbog dobrih odnosa i odgodio. A danas vidimo ovakvu reakciju. To je neshvatljivo. Kao što Jutarnji list piše, on je o tome obavijestio Milorada Pupovca, pa me sada zanima reakcija gospodina Pupovca. Što će on sada reći?”, poručila je srbijanska premijerka.

Također, rekla je i kako joj nije jasno je li Vučiću zabranjen posjet samo Jasenovcu ili Hrvatskoj, jer ako ne smije doći samo u Jasenovac, to je po njoj još veći skandal.

“Ovo je protupravna, antieuropska, anticivilizacijska odluka. Ovo je brutalno gaženje slobode kretanja, a da ne pričam o tome što ovo znači u smislu nepoštovanja srpskih žrtava”, rekla je Ana Brnabić, spominjući i lični element koji Vučić ima, jer mu je djed stradao od ustaškog režima.

“Kada čitam tekst Jutarnjeg, pitam se što je to politika ‘svesrpskog sveta’? To što želi položiti cvijeće na mjestu najgoreg stradanja Srba. Uskoro će biti da su tamo Srbi ubijali Hrvate”, rekla je Ana Brnabić.

Srbijanska premijerka optužila je i bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića da pomaže “hrvatskom režimu” jer laže da je bio u Jasenovcu. Tadić je, naime, demantirao Vučića koji je rekao da nijedan srbijanski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu, te tvrdi da je 2010. upravo on bio i u Jasenovcu i u Jadovnom.

“Boris Tadić je lagao. Nikada nije bio u Jasenovcu, nego u Donjoj Gradini. Lagao je kako bi ocrnio predsjednika Vučića i kako bi pomogao hrvatskom režimu i hrvatskoj Vladi”, tvrdi Ana Brnabić.

Izvor: net