Home VIP NAJBOLJI JE LIJEK ZA ŽELUDAC I JAČANJE IMUNITETA: Evo kako da sami...

NAJBOLJI JE LIJEK ZA ŽELUDAC I JAČANJE IMUNITETA: Evo kako da sami pripremite sok od krompira…

303
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Evo kako da sami pripremite sok od krompira…

Pored toga što je najbolji lek za želudac, konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, a pomaže i pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova. Lekovita svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, ali uprkos tome vlada mišljenje da se on ne sme konzumirati sirov. Zapravo, reč je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.

Za stomačne tegobe:

Krompirov sok je odlično prirodno sredstvo za lečenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. Treba uzimati po jednu kašiku soka razređenog sa malo vode, pola sata pre obroka. U terapiji čira želudca i dvanaestopalačnog creva savetuje se svakodnevno konzumiranje pola decilitra krompirovog soka na prazan stomak i po pola decilitra pola sata pre ručka i večere. Sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i kod lečenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških obolenja kao što je emfizem. Krompir sve više dobija na važnosti kao bitno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih obolenja, visokog krvnog pritiska, lumbaga, reume…

Priprema soka:

Prvo dobro operite krompir i sa njega uklonite klice i zelene delove kore. Potom ga izrendajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok (možete ga iscediti i u sokovniku). Sok uvek konzumirajte sveže napravljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomešati sa voćem i povrćem po izboru. Takođe ako se osećate slabo ili iscrpljeno, popijte ujutru i uveče sok napravljen od jednog srednjeg krompira, jedne šargarepe i jabuke – u roku od dve nedjelje bićete u odličnoj formi.

Važna je i ljuska:

Ljuska krompira je izvor mnogih nutrijenata. Ako konzumirate krompir sa ljuskom, posebno sirov, unećete u organizam niz vrednih sastojaka, poput ugljenihidrata, belančevina, vitamina C i B6, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka. Važno je imati na umu da se vitamin C gubi kuvanjem, što je velika šteta jer u sirovom krompiru srednje veličine (otprilike 150 g) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa.

U službi lepote:

Krompir je veoma efikasan u nezi problematične kože – osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitisera. Odličan je čistač problematične kože, zahvaljujući antiseptičnim svojstvima, budući da ima mnogo vitamina C i skroba, pa hrani kožu i usporava njeno starenje. Ako se krompir izrenda i u obliku maske nanese na lice, očistiće i zategnuti kožu. Ispeglaće sitne bore. Takođe pomaže u borbi protiv celulita – dovoljno je kriškama sirovog krompira redovno masirati kritična mesta.

Izvor: net