Home Zdravlje JEDITE DVA KUHANA JAJETA DNEVNO: Nevjerovatne stvari će se dogoditi u vašem...

JEDITE DVA KUHANA JAJETA DNEVNO: Nevjerovatne stvari će se dogoditi u vašem tijelu…

335
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jako su zdrava…

Često su ljudi ispitivali svojstva kokošijih jaja. Uglavnom su se o njima govorile loše stvari. Međutim, dokazano je da je sastav kokošijih jaja zapravo vrlo jedinstven na nekoliko načina.

Iz tog razloga smo prikupili neke dokaze nedavnih studija, i u današnjem članku ćemo pričati o dobrim svojstvima koje pileća jaja mogu ponuditi tijelu. Zapravo, 2-3 jaja dnevno bi mogla biti savršena dnevna doza.

Nekoliko stvari koje će se dogoditi ako jedete dva jajeta dnevno:

Pomažu kod starosnih pjega:

Jedna studija koju su sproveli holandski naučnici tvrdi da je 87% žena od 35 do 40 godina koje su konzumirale jaja uspjele da se riješe starosnih pjega. Štaviše, njihova koža je takođe bila podignuta. Bore oko očiju koje se pojavljuju kod muškaraca su takođe izglađene.

Korisna su kad se planira trudnoća:

B vitamini su dio formiranja polnih hormona. Na primjer, vitamin B9 ili folna kiselina mogu pomoći crvenim krvnim ćelijama i nervnoj cijevi fetusa da se formiraju. Takođe smanjuje rizik od poremećaja u mentalnom razvoju kod djece. Iz tog razloga je vitamin B9 vrlo neophodan za žene prilikom trudnoće. Jedno kokošije jaje sadrži 0.7mcg ovog vitamina.

Pospešuju mršavljenje:

Pojedini američki naučnici su zaključili da kombinovanjem niskokaloričnih namirnica i kokošijih jaja za doručak možete brže izgubiti na težini. Ova vrsta doručka će vas dugo držati sitim, te ćete moći da smanjite količinu hrane koju konzumirate kasnije u toku dana.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti:

Pojedina nova istraživanja su pokazala da holesterol iz jaja je zapravo izbalansiran sa fosfatidima, te ne šteti našem zdravlju. Štaviše, on sprječava sopstvenu proizvodnju holesterola u tijelu. Pritom, jaja sadrže omega-3 kiseline koje snižavaju nivo triglicerida, na taj način smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kompleks vitamina B štiti kožu, kosu i jetru:

Biotin, vitamin B12 i drugi svarljivi hranljivi proteini doprinose jačanju kože i kose. Takođe, u kokošijim jajima ima i fosfolipida koji pomažu pri eliminaciji toksina iz jetre.

Vitamin D pomaže pri apsorpciji kalcijuma:

Ukoliko ponudite čovjeku izbor između ispijanja kašike ribljeg ulja i konzumiranja kuhanog jajeta, većina bi se odlučila za jaje. Sadržaj vitamina D je isti u oba slučaja. Takođe, naučnici su pronašli način da povećaju količinu D vitamina u jajima tako što se pilići hrane posebnim suplementima. Vitamin D će za uzvrat pomoći da se kalcijum apsorbuje, te će ojačati kosti i zubi.

Lutein čuva vid:

Pojedina nova istraživanja su pokazala da su kokošija jaja takođe bogata luteinom. Ovo je za uzvrat odgovorno za bistar i oštar vid. Ukoliko patite od deficita luteina, vaše oči će početi da se troše i prikupiće se neke destruktivne promjene u očnom tkivu.

Mozak je pod zaštitom holina:

Fosfolipidi koji potpomažu komunikaciju između moždanih ćelija su sačinjeni od holina. Zapravo je klinički dokazano da je ovaj vitamin najbolji za izgradnju materije mozga. Ukoliko konzumirate 2 jajeta dnevno, tijelo će imati dovoljno ovog nutrijenta. Međutim, ako patite od deficita, to može dovesti do gubitka pamćenja.

Ovo su razlozi zbog kojih biste trebali da konzumirate više jaja. Baram 2 do 3 kuhana jajeta dnevno. Pojedite koje jaje i uživajte u dobrim svojstvima koja nude.

Izvor: net