Home Zdravlje ČUVAJU SRCE I KRVNE SUDOVE: Blagotvorno djeluju na zglobove i kosti…

ČUVAJU SRCE I KRVNE SUDOVE: Blagotvorno djeluju na zglobove i kosti…

324
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Blagotvorno djeluju na zglobove i kosti…

Suhe grožđice su odličan izvor energije te sadrže dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svježeg grožđa. Grožđice nastaju sušenjem grožđa i jedna su od najpopularnijih vrsta suhog voća. To je cjelovita i zdrava namirnica koja ima niz ljekovitih svojstava. Za njihovu popularnost i širenje po zapadnom svijetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani. Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima.

Bile su obavezne na brodu Kristofora Kolumba, davale su energiju Robertu E. Peariju tokom pohoda na Severni Pol, astronautu Skotu Karpenteru u svemiru 1962. godine, te vojsci generala Hanibala kod prelaska preko Alpa. Danas su najviše cijenjene zbog finog okusa i povoljne cijene, a odlična su zamjena za slatkiše. Najpopularnije su u pripremi kolača.

Bogatstvo nutrijenata sa zaštitnim djelovanjem:

Dobar su izvor minerala kalcijuma, željeza, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline. 100 grama grožđica sadrži: 299 kalorija; 79,8 grama ugljikohidrata; 3 grama proteina; 0,5 grama masti; 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe). Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine, holesterola i poboljšavaju probavu.

Grožđice su idealne za sportiste kojima je potrebna energija:

Zbog svog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svima. Kao i drugo sušeno voće, idealne su za konzumaciju u hladnim mjesecima kada organizmu pomažu da nadoknadi potrebne vitamine i minerale. Grožđice sadrže i značajnu količinu željeza koje direktno pomaže u lečenju anemije. Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih ćelija, dok viši udio bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca.

Deluju antiupalno:

Grožđice kao i grožđe sadrže resveratrol – polifenol koji ima snažno antiupalno djelovanje, a ujedno smanjuje i holesterol. Studije potvrđuju da resveratrol pomaže u zaštiti od melanoma, koronarne bolesti srca, degenerativne bolesti živaca, Alchajmerove bolesti te virusnih i gljivičnih infekcija. Smanjuje i rizik od moždanog udara. To čini tako da smanjuje aktivnost angiotenzina (hormona koji može uzrokovati povećanje pritiska u krvnim sudovima), a podstiče proizvodnju dušičnog oksida koji opušta krvne sudove. Tamnije sorte grožđica posebno obiluju antocijaninima – antioksidansima koji štite od alergija i upala.

Čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova:

Redovna konzumacija grožđica povezuje se sa pomaganjem lakšem radu srca i očuvanju zdravlja krvnih sudova. Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za to, ali najsnažnije djelovanje se pripisuje visokom nivou kalijuma. 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalijuma. Kalijum je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih sudova i njihov lakši rad.

Štite zdravlje očiju:

Zbog udjela polifenolnih fitonutrijenata grožđice su izvanredne za očuvanje dobrog vida. One štite od slobodnih radikala i pomažu u prevenciji makularne degeneraciju, slabljenja vida te katarakte. U njima je prisutan i vitamin A koji je takođe izuzetno važan za dobro očno zdravlje. On smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog sljepila.

Smanjuju kiselost organizma:

Acidoza – kiselost organizma – može biti metabolička ili respiracijska. Izvor obje kiselosti je želudac. Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti poput čireva, dermatoza, oštećenja unutarnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose i bolesti srca. Kalijum i magnezijum iz grožđica su vrlo delotvorni u neutraliziranju kiselina u želučanom soku i regulisanju kiselosti organizma.

Čuvaju zube i kosti:

Kalcijum i bor, prisutni u grožđicama, važni su u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcijuma. Naročito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno djeluje na zglobove i kosti. Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne gleđi. Oleanolična kiselina prisutna u grožđicama igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i lomljenja. Sprječava rast bakterija Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, glavnih krivaca za karijes.

Recept protiv bolova:

Prelijte grožđice votkom ili rakijom i prekrijte ih gazom. Ostavite najmanje sedam dana dok alkohol potpuno ne izlapi. Nakon toga držite ih u vlažnoj posudi i jedite devet bobica dnevno.

Čišćenje jetre grožđicama:

Pola čaše grožđica prelijte toplom vodom i ostavite da se 15 minuta natapaju. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode. Isprane grožđice stavite u čašu i do vrha sipajte prokuhanu vodu, ohlađenu na sobnu temperaturu. Ostavite da odstoji 24 sata. Idućeg dana, najbolje ujutro, na prazan želudac popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog ili termofor na desnu stranu trbuha. Ovaj postupak obavlja se jednom nedjeljno tokom mjesec dana, dva puta godišnje.

Grožđice u kulinarstvu:

Grožđice se mogu jesti samostalno ili koristiti u različitim vrstama slatkih jela, a ako ste maštoviti i slanih. Možete ih dodavati u jutarnje žitarice ili smutije, salate, testa, soseve ili pripremati sa njima zdrave energetske pločice. Imajte na umu da zbog slatkoće mogu zamijeniti i dio šećera u kolačima.

Ekspresni džem od grožđica:

Stavite u blender 2 šoljice grožđica i pola šoljice svježe iscijeđenog soka od narandže. Smiksajte i sipajte u teglu. Čuvajte u frižideru.