Home Zdravlje ZA MASNU I ZASIĆENU JETRU: Osjećati ćete se dest godina mlađe, bićete...

ZA MASNU I ZASIĆENU JETRU: Osjećati ćete se dest godina mlađe, bićete zdravi i puni elana…

636
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Osjećati ćete se dest godina mlađe, bićete zdravi i puni elana…

Jetra je ljudski organ sa mnoštvom važnih funkcija. Kada se u jetri nađe između 5% i 10% masti po jedninici mjere tada imate problem koji se u struci naziva masna jetra. Funkcija jetre je da podstiče proizvodnju žuči kako bi organizam mogao probaviti masti koje unosimo, da očisti krv i izvrši skladištenje vitamina i minerala. Protok krvi u tijelu će se ubrzati da bi jetra funkcionisala kako treba. Ovo može izazvati veliki umor, iscrpljenost, zbunjenost i lošu koncentraciju. U nekim slučajevima, rezultat mogu biti i anksioznost i depresija. Održavanje zdrave ishrane, vježbanje i izbjegavanje alkohola odnose rizike da se vaša jetra zamasti, često konzumiranje alkohola mogu izazvati hepatitis i cirozu.

Bolesti masne jetre – Uzroci i faktori:

– starost organizma

– konzumiranje alkoholnih pića

– dijabetes i genetika

– visoki holesterol i trigliceridi

– gojaznost koja je još povezana sa lošom ishranom

– sedentarni način život

– neki lijekovi

– poremećaj rada štitne žlijezde

Bilo koja od navedenih predispozicija je već signal da se javite svom doktoru i da se konsultujete sa njim u vezi tretmana koje trebate poduzimati. Funkcija jetre je da procesira hranu, masti i eliminira toksine i druge štetne tvari koje ulaze u naš organizam. To je razlog zašto sa vremena na vrijeme trebate napraviti detoksikaciju, tako da vaša jetra može funkcionisati bolje.

Ovaj napitak će vam pomoći da očistite jetru i cijeli organizam:

Potrebni sastojci:

– 125g svježeg kupusa

– 1 limun

– 25g celera

– 250g svježih krušaka

– komad đumbira veličine 2cm

– 500ml vode

– 10g metvice

Priprema:

Nasjeckajte kruške, kupus, celer i đumbir na sitne komadiće, stavite ih u blender i ulijte čašu vode. Zatim dobro izmiksajte smjesu. Nakon miješanja dodajte limunov sok, ostatak vode i metvicu. Izmiješajte još jednom i poslužite u staklene čaše.

Primjena:

Ovaj napitak konzumirajte dva puta dnevno, ujutro i navečer. Nakon ove terapije, osjećat ćete se desetak godina mlađe, bićete zdravi i puni elana.