Home Zdravlje MELEM OD PČELINJEG VOSKA: Koristi se kod bronhitisa, pukotina na rukama i...

MELEM OD PČELINJEG VOSKA: Koristi se kod bronhitisa, pukotina na rukama i nogama, upale jajnika…

119
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Koristi se kod bronhitisa, pukotina na rukama i nogama, upale jajnika…

Melem se koristi kod bronhitisa, oteklina, otvorenih rana, pukotina na rukama i nogama, upale jajnika, ali i primjerice opekotina. Svakako, valja imati na umu da je mast bezopasna te da vam ne može naškoditi. Krema je jednostavna za pripremu, a uz to korisna kod niza tegoba.

Za pripremu melema je potrebno:

– 1 jaje (kuhano, jer treba vam samo žumanjak kojeg valja zgnječiti)

– 400ml biljnog ulja (maslinovo ili neko drugo ulje koje posjedujete)

– 60 grama pčelinjeg voska

Priprema i primjena čudesnog melema:

U lonac stavite ulje, a u njemu otopite komadić voska na laganoj vatri. Kada čujete pucketanje, žumanjak ubacite u ulje sa voskom. Ono će se početi pjeniti pa budite spremni da brzo uklonite posudu sa vatre. Kada se ulje primiri, ponovno ga vratite na vatru i nastavite, uz neprestano miješanje, dodavati žumanjak.

Smjesa mora promijeniti boju i postati tamnosmeđa. Tada je sklonite sa vatre i ostavite 20-ak minuta da odstoji. Procijedite kroz gazu, a mrvice žumanjka bacite. Kada se mast ohladi, stavite je u staklenku, a u hladnjaku može stajati do deset mjeseci.

Dobrobiti:

– Kada je koristite za upalu sinusa potrebno ju je otopiti i kapati u nos, a ona će efikasno probiti sinuse i povući na sebe gnoj.

– Ako imate problema sa bronhitisom ili čirevima, konzumirajte pola kašike masti tri puta na dan prije svakog obroka.

– U slučaju opekotina, zubobolja ili rana nanosite je na bolno mjesto. Njome možete ojačati nokte. Valja imati na umu da vosak koji koristite mora biti prirodan.