Home Zdravlje ULJE OD CIMETA: Pogledajte kako da ga napravite i za koje sve...

ULJE OD CIMETA: Pogledajte kako da ga napravite i za koje sve tegobe može da se koristi…

122
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte kako da ga napravite i za koje sve tegobe može da se koristi…

Drvo cimeta je biljka koja potiče iz Azije, a najzastupljenije je u Indiji, Šri Lanki, Brazilu i Madagaskaru. Kao začin i dar koristi se još od vremena drevnog Egipta. U Europi najveća potražnja za cimetom nastaje u srednjem vijeku te postaje osnovni proizvod trgovine između bliskog istoka i Evrope.

Njegov egzotični okus je osvojio cijeli svijet, ali tijekom vremena, kako su razotkrivana, u prvi plan dolaze njegova mnogobrojna zdrava svojstva. Danas se može reći da se radi o idelanoj kombinaciji sjajnog začina i prirodnog dara. U našim krajevima malo je poznato korištenje ulja od cimeta. Postoje dvije vrste ulja od cimeta. Prva vrsta je esencijalno ulje velike jačine koje se pravi od listova i kore biljke vrlo složenim postupkom.

Drugo je ekstraktirano ulje cimeta koje sami možete napraviti:

Potrebni su vam:

– nekoliko štapića cimeta

– čisto maslinovo ulje (rafinirano)

Priprema:

Kompletne štapiće cimeta stavite u staklenku. Štapiće prelijte čistim maslinovim uljem tako da potpuno budu potopljeni. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi 3 tjedna. Svaki dan dobro promućkajte staklenku. Nakon tri tjedna procjedite ulje kroz gazu u tamniju staklenu bocu. Nakon ovoga vaše ulje od cimeta je spremno za upotrebu. Broj štapića cimeta se određuje proizvoljno, ali bi bilo najbolje da staklenka bude popunjena (najmanje 5-6 štapića na pola litre ulja).

Što je veći broj štapića cimeta to bolje. Ukoliko ne možete pronaći štapiće možete koristiti i prah u omjeru 1:5 u odnosu na ulje (100 grama praha cimeta na pola litre ulja). Ipak preporučujemo upotrebu štapića jer se mljevenjem i dugotrajnim stajanjem samljevenog cimeta gube mnoga zdrava svojstva. Ulje će imati sjajan miris i okus. Kombinacija već zdravog maslinovog ulja sa svim korisnim i zdravim sastojcima cimeta pravi je eliksir zdravlja kako za vanjsku tako i unutrašnju upotrebu. Ulje cimeta je jaki antioksidans koji spriječava oštećenja i štiti stanice od slobodnih radikala koji uzrokuju najteže bolesti.

Primjena:

Ulje možete koristiti kako god vam odgovara. Možete ga dodavati preko gotovih jela, u kolače ili salate ovisno o tome kako vam odgovara okus, ali ne preporučujemo dugotrajnu termičku obradu. Ipak ulje je najjednostavnije i najbolje piti i to po 1-2 čajne žličicee ujutro i navečer. Ulje možete primjenjivati i za vanjsku upotrebu utrljavanjem na bolna, upaljena ili na drugi način oboljela mjesta. Ulje ima antiseptička, antibiotska, analgetička i afrodizijačka svojstva.