Home Zdravlje ŠTITI SRCE I KRVNE SUDOVE: Sok od mrkve, jabuke, limuna i đumbira...

ŠTITI SRCE I KRVNE SUDOVE: Sok od mrkve, jabuke, limuna i đumbira ima poseban učinak na zdravlje…

178
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Sok od mrkve, jabuke, limuna i đumbira ima poseban učinak na zdravlje…

Prirodni sokovi su sve popularniji dodatak ishrani, jer na taj način možete da unesete u organizam i namirnice koje inače ne volite da jedete.

Ovaj napitak može da vam produži život. Sok se pravi od mrkve, jabuke, limuna i đumbira i ima odličan uticaj na vaše zdravlje. Sve sastojke ubacite u sokovnik i dobijeni sok popijte odmah.

Mrkva:

Popravlja vid, kožu čini mladom i zdravom, dobra je za srce, čisti tijelo, dobra je za zdravlje zuba i desni i protiv srčanog udara.

Jabuka:

Jača imunitet, potpomaže mršavljenje, stimuliše rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne šupljine, stimuliše probavu, štiti srce i krvne sudove, pomaže kod stresa, umora i nesanice, štiti od bakterija i virusa.

Limun:

Čisti jetru i stimuliše njen rad, prirodni je antiseptik i antioksidans, sprječava grip, prehladu i mnoge vrste infekcija. Pomaže kod kolika i želudačnih tegoba, pomaže probavi, podstiče stvaranje enzima u jetri, normalizuje rad crijeva i olakšava njihovo pražnjenje, sprječava gingivitis i stomatitis, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava nivo dobrog holesterola, alkalizuje organizam, sprječava grčeve i bolove u mišićima, reguliše rad metabolizma, štiti od stresa i depresije, smanjuje rizik od moždanog udara, sprječava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca, štiti od osteoporoze.

Đumbir:

Ublažava želudačne tegobe i nadutost, stimuliše sekreciju mukusa, ublažava kašalj i olakšava bol u grlu, olakšava mučninu, posebno morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu usljed hemoterapije, posjeduje antibakterijska, antigljivična i antitoksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripa i prehlade.

Đumbir je takođe antihistamin i zbog toga se koristi kod alergija, ima antiupalna svojstva, zbog kojih se koristi kod reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva. Hemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprječavanju procesa biosinteze prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale.

Djelotvoran je protiv artritisa, sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu varenju i sprječavaju grčeve, sprječava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, smanjuje nivo holesterola i sprječava nastanak krvnih ugrušaka, koristi se kod želudačnih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje. A sad dobro razmislite hoćete li ovaj napitak da napravite i osigurate sebi dug i zdrav život!

Priprema soka:

Uzmete proizvoljne količine pomenutih namirnica i sve dobro izblendate. Dobijenoj smjesi dodajte vode po vašoj procjeni koliko želite da bude gust ili rijedak. Napitak je poželjno piti svaki dan.