Home Zdravlje DOMAĆI SOK OD CVEKLE: Evo neosporivih argumenata zašto bi ga redovno trebali...

DOMAĆI SOK OD CVEKLE: Evo neosporivih argumenata zašto bi ga redovno trebali piti…

115
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Evo neosporivih argumenata zašto bi ga redovno trebali piti…

Cvekla je izrazito zdrava vrsta povrća, ali je zbog ukusa mnogobrojni izbjegavaju. Donosimo vam neosporive argumente zbog kojih biste ovaj sok trebali piti češće. Takođe, donosimo i odličan recept pomoću kojeg ga možete i sami napraviti.

Sok od cvekle sadrži pigment betalain koji ima antioksidantna i antiupalna svojstva.  Ukoliko imate tegobe sa probavom, pijte redovno ovaj sok. Sok od cvekle pomaže u čišćenju crijeva te im pomaže da pravilno funkcionišu.

Zahvaljujući karotenoidima koje sadrži, kao što su lutein i zeaksantin, sok od cvekle je izrazito dobar i za zdravlje vaših očiju. Sok od cvekle povećava nivo energije te na taj način pomaže vašem tijelu da bolje reaguje na vježbanje.

Ovaj sok povećava nivo željeza u krvi. Pored toga, on sadrži antioksidante koji pomažu u održavanju hemoglobina na normalnom nivou. Takođe, željezo koje ovaj sok sadrži poboljšava cirkulaciju.

Sok od cvekle dokazano poboljšava imunitet, a kao rezultat vaše tijelo se brže i lakše bori protiv infekcija. Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, sok od cvekle može pomoći u ublažavanju stresa.

Sok od cvekle – recept:

Mogu ga piti bebe, djeca i odrasli. Izuzetno je dobar u popravljanju i jačanju krvne slike.

Sastojci:

– 1 jabuka

– 1 šargarepa

– 1 cvekla

– malo soka od limuna

– kašičica meda po dl

Priprema i primjena:

Jabuku, šargarepu i cveklu oljuštite i narendajte na sitno u jednu posudu ili sve dobro izblendajte. Ostavite pola sata ili sat da odstoji i pusti svoje sokove. Na visoku posudu stavite cediljku pa kašikom procedite narendano voće i povrće kroz nju. U sok dodajte malo limuna i po kašičicu meda na svaki dobijeni decilitar. Vaš sok je spreman. Poželjno je da ga pijete svaki dan barem po jednu čašu.