Home Zdravlje LIMUN I PERŠUN: Pogledajte kako se pravilno koristi i kod kojih tegoba...

LIMUN I PERŠUN: Pogledajte kako se pravilno koristi i kod kojih tegoba može pomoći…

132
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte kako se pravilno koristi i kod kojih tegoba može pomoći…

Peršun je prava riznica zdravlja, koja se krije u njegovom korijenu i listovima.

Zdravstvene dobrobiti:

Peršun može pomoći od upale prostate, do oticanja nogu, reumatizma, kostobolje, debljine, angine pektoris. Dvije najpoznatije zdravstvene koristi limuna su jako antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Kada se udruže limun i peršin, pa se tome dodaju još med i maslinovo ulje dobijemo fantastičan recept protiv bakterija, naročito protiv Escherichia coli. Iskustva sa korištenjem ovog prirodnog recepta su vrlo pozitivna. Pacijenti koji su se godinama borili sa ovom dosadnom bakterijom tvrede da ovaj recept uspješno može pomoći.

Potrebni sastojci:

– 250g korijena peršuna

– 250g limuna s korom

– 250g meda

– 2dl maslinovog ulja

Priprema:

Med nabavite kod pravog i provjerenog pčelara. Limun treba dobro oprati. Najbolje je koristiti domaći limun, koji nije hemijski tretiran. Ukoliko limun kupujete u trgovini, zbog pesticida, dobro bi bilo da ga prije upotrebe držite par sati u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone.

Izvadite limun iz vode i osušite ga, a potom prerežite na pola. Odstranite koštice. Korijen peršuna je potrebno dobro oprati. Misli se na običan, svježi peršin koji se uzgaja u vrtu.

U blender zajedno stavite limun, peršun, med, maslinovo ulje i dobro izmiksajte. Ako nemate blender, limun možete isitniti u stroju za mljevenje mesa. Dobit ćete kašastu masu, koja može stati u staklenu teglu od 250g. Čuvati u hladnjaku.

Primjena:

Uzimati po jednu žlicu prije doručka i večere. S obzirom na to da se u ovom receptu nalaze sve sami prirodni sastojci, mogu ga uzimaju i trudnice i mala djeca, s tim što djeci treba davati malu, a ne veliku žlicu smjese.