Home Zdravlje POSEBAN PRIRODNI DAR: Kada biste znali koliko je sirutka zdrava redovno bi...

POSEBAN PRIRODNI DAR: Kada biste znali koliko je sirutka zdrava redovno bi je pili…

149
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Kada biste znali koliko je sirutka zdrava redovno bi je pili…

Sirutka, proizvod od mlijeka koji se kroz istoriju koristio daleko više nego danas.

Iako neke napredne zemlje poput Švajcarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mliječnih proizvoda, koriste sirutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja zaboravljeni su i ona i njeni brojni pozitivni uticaji koje ima na zdravlje.

Nutritivne vrednosti:

Sirutka je nutritivno izuzetno vrijedna namirnica, jer sadrži jako važne minerale kao što su natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan.

Takođe sadrži i vitamine B5, B2, C i B6, kao i aminokiseline i bjelančevine, a ne sadrži mnogo kalorija.

Najvrijednija komponenta sirutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer oni obezbjeđuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak poslije napora.

Idealno piće za starije osobe:

Istraživanja sprovedene na Bostonskom univerzitetu pokazale su da sirutka može da pomogne kod osteoporoze, jer nadoknađuje bjelančevine, čiji nedostatak dovodi do značajnog razređenja kostiju. Zbog toga je sirutka idealan izbor i za starije osobe.

Preporučuje se i trudnicama:

Trudnice imaju pojačanu potrebu za bjelančevinama. Kako sirutka ima važnu ulogu u oporavku organizma poslije napora, da daje energiju, kao i da sadrži brojne minerale i vitamine, veoma je korisno uvrstiti je u svakodnevnu ishranu.