Home Zdravlje SKRIVA BROJNA ZDRAVSTVENA SVOJSTVA: Melem je za krv, probavu, jetru, reumu, kožne...

SKRIVA BROJNA ZDRAVSTVENA SVOJSTVA: Melem je za krv, probavu, jetru, reumu, kožne i psihičke tegobe…

186
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Melem je za krv, probavu, jetru, reumu, kožne i psihičke tegobe…

Jedan je od najprepoznatljivijih proljetnih cvjetova je jorgovan, koji u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna zdravstvena svojstva pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji.

Domovina jorgovana je Balkansko poluostrvo. Kao cvijet, omiljen je među mnogim narodima i narodnostima. U svojim obredima koristi se u egzorcizmu, reinkarnaciji, gatanju, vidovitosti, a raširena je i upotreba jorgovana kao psihofizička zaštita, itd. Za zdravlje čovjeka se koristi cvijet, list, kora i kora ljuske sjemena.

Koristi se kod reumatskih bolesti i to naročito reume živaca te za navale krvi u jetru, što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre. Koristi se i kod probavnih tegoba kao što je dijareja.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se:

Kod malarije i to povratne malarije sa simptomima groznice praćeno sa drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi se koriste kod groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvjetovi se koriste kod kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u njezi lica (cvjetove kuvamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

U literaturi se spominju i upotreba cvijetova u magičnim obredima, i to za zaštitu, čišćenje – pročišćavanje kuće, soba – a koristili su se mirisni cvjetovi kako bi otjerali zle duhove te ujedno donosili pozitivnu energiju, blagoslov života kao vijesnik radosti i dara života itd.

Ulje cvetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i kod reume kao i neuralgije živaca. U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti i potištenosti.

Cvjetovi jorgovana se mogu jesti sirovi, u manjim količini jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije jelo je kad se umoče u tijesto za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak proljećnim mješanim cvjetnim salatama od samoniklog jestivog bilja.