Home Zdravlje POMAŽE KOD BROJNIH TEGOBA: Pogledajte šta se dešava sa tijelom ako svaki...

POMAŽE KOD BROJNIH TEGOBA: Pogledajte šta se dešava sa tijelom ako svaki dan jedete bijeli luk…

84
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte šta se dešava sa tijelom ako svaki dan jedete bijeli luk…

Bijeli luk je namirnica kojoj se pripisuje najviše “magičnih svojstava”.

Njegov blagotvoran uticaj na zdravlje je višestruk, pomaže kod brojnih tegoba, a jedina mana (mada ne misle svi tako) mu je miris.

A evo šta bi se dogodilo ukoliko biste svakog dana jeli po čen, dva bijelog luka:

Poboljšava se imunitet:

Oni koji redovno jedu bijeli luk imaju manje šansi da “zakače” prehladu. A ako ipak podlegnu bolesti, brže i lakše se oporavljaju. Bijeli luk ima antibiotska svojstva, za koja nutricionisti vjeruju da su posljedica visokog sadržaja sumpora.

Bijeli luk pomaže u sprječavanju prehlade jačanjem imuniteta osobe. Sve je to zbog prisustva vitamina, masti i aminokiselina u njegovom sastavu, kao i alicina, hemijskog jedinjenja koje ubija bakterije i gljivice.

Podiže se energija:

U drevnoj Grčkoj, kada niko nije znao za doping, olimpijski sportisti su uzimali bijeli luk, zbog čega su imali mnogo bolje rezultate od svojih rivala. Štaviše, ova namirnica je bila korisna i za one koji se ne bave sportom, jer je smanjivala umor, povećavala produktivnost i pomogala da lakše podnesu hladnoću. Pored toga konzumiranje bijelog luka povećava i izdržljivost.

Izbacuju se toksini:

Opet je sumpor zaslužan za ovu zdravstvenu korist. Redovnim jedenjem bijelog luka smanjuje se nivo olova u krvi . Dakle, jednim dijelom se izbacuju štetni toksini i poboljšava ukupno zdravlje.