Home Zdravlje PREPORUKA JE DA GA REDOVNO JEDETE: Nećete vjerovati koliko zdravstvenih koristi ima…

PREPORUKA JE DA GA REDOVNO JEDETE: Nećete vjerovati koliko zdravstvenih koristi ima…

124
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Nećete vjerovati koliko zdravstvenih koristi ima…

Nećete vjerovati kada pročitate koliko koristi vam može donijeti samo 50 grama kikirikija dnevno. Kikiriki je porijeklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao grah, grašak ili soja. On je odličnog ukusa, a i bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima.

Kikiriki je dobar izvor proteina i u sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Prednosti kikirikija su različite, pa ih svakako treba dodati na listu svakodnevne ishrane. Međutim, zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima kikiriki, ne bi trebalo da se pretjerujete.

Ovih nekoliko svojstava kikirikija čine nam mnogo koristi od zdravlja do ljepote:

Dobar je za zdravlje srca:

Među koristima za zdravlje čovjeka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou mononezasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki može da održava ljudsko srce zdravim. Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da pomogne zdravlju srca.

Jača energiju:

Jedna od najprimjetnijih prednosti kikirikija po zdravlje čovjeka je unapređenje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži dosta vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija, koji su sami po sebi veliki izvori energije.

Pomaže kod mršavljenja:

Kikiriki je proučavan u pogledu održavanja težine. Zbog toga što ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na rast kilograma, pa će vam zbog toga konzumiranje ove mahunarke pomoći u održavanju vitalnosti i spriječiće gojaznost.

Bori se protiv depresije:

Serotonin je hemikalija koja je važna mozgu i koja pomaže u regulisanju raspoloženja. Neadekvatno lučenje ove hemikalije rezultira depresijom. Srećom, aminokiselina triptofan u kikirikiju može da pomogne oslobađanju serotonina, pa je zbog toga kikiriki sposoban da pobijedi depresiju.

Podržava trudnoću i štiti plod:

Kikiriki se smatra dobrim izvorom folne kiseline, koja je važna ženama tokom trudnoće. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju 400 grama ove kiseline prije i u ranoj fazi trudnoće, bile su pod mnogo manjim rizikom da beba ima određene neurološke probleme. Konzumiranje kikirikija tokom trudnoće takođe smanjuje i rizik od nekih uobičajenih alergijskih bolesti kao što je astma kod djece.

Čini kožu blistavom i zategnutom:

Sastojci u kikirikiju održavaju kožu sjajnom i blistavom. Osim toga, dijetetska vlakna u ovoj biljci pomažu da se organizam oslobodi viška toksina, čime koža postaje besprijekorno meka i sjajna. S druge strane, kikiriki sa svojim sadržajem magnezijuma u sebi može da smiri nerve, krvne sudove i mišiće da bi ubrzao protok krvi u kožu.