Home Zdravlje ZA DUG I ZDRAV ŽIVOT: Pogledajte za šta se sve ova biljka...

ZA DUG I ZDRAV ŽIVOT: Pogledajte za šta se sve ova biljka koristi za zdravlje…

294
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte za šta se sve ova biljka koristi za zdravlje…

Čuvarkuća je mesnata, sočna biljka, debelih, ovalnih listova složenih u rozetu. U sredini biljke razvija se cvjetna stabljika koja nosi skup, najčešće ružičastih, cvjetova. Cvjetovi mogu da budu i crveni, bijeli i žuti.

Čuvarkuća cvjeta od aprila do septembra, nakon čega rozeta umire. No, prije toga se na stabljici stvaraju nove, male rozete koje produžavaju život biljke. Čuvarkuća potiče iz Meksika, a na našim prostorima gaji se više od hiljadu godina. Raste po stijenama, krovovima, zidovima, a možete da je uzgajate i u saksijama.

Ne traži mnogo truda, a najvažnije je da joj se obezbijedi dovoljno sunčeve svjetlosti. Veoma je otporna na sušu i visoke temperature. Ime je dobila, između ostalog, zbog vjerovanja da je treba uzgajati na krovovima kuća jer štiti od udara groma i vatre.

DOBROBITI SOKA IZ LISTOVA:

Analizom je utvrđeno da je čuvarkuća bogata antibakterijskim materijama i polisaharidima koji blagotvorno djeluju na imunosistem. Čuvarkuća sadrži jabukovu i mravlju kiselinu i njihove soli. Njeno mesnato, sočno lišće bere se tokom ljeta, za vrijeme cvjetanja.

Kao i kod aloje, za zdravlje se koristi svježe cijeđen sok iz listova koji pomaže kod:

– nervnog rastrojstva

– padavice

– nemirnih snova i dečjih strahova.

Svježe zdrobljeni listovi ili svježe iscijeđen sok blagotvorno djeluju na bradavice, čireve, rane i opekotine, kurje oči, sunčeve pjege, te na bolna mjesta nastala usljed gihta. Oblog od svježe cijeđenog soka listova čuvarkuće pomaže u ublažavanju bolova i smanjuje otoka od uboda insekta, bilo da je riječ o pčeli, osi ili komarcu.

RASTVARA CERUMEN U UHU:

Ipak, svjež sok čuvarkuće od pamtivjeka se koristi kao terapija za upalu uha i nagluvost, naročito ako je posljedica nakupljanja cerumena, čvrstog, žutog sekreta. Sok čuvarkuće ga rastvara, što automatski dovodi do popuštanja pritiska u ušima. Ako vas muče bolovi u ušima, uzmite nekoliko listova čuvarkuće, prepolovite ih i iscedite u uho nekoliko kapi soka.

On u ušnoj šupljini treba da stoji veoma kratko, ali to će biti dovoljno da bol popusti, a zatim potpuno prestane. Kada je riječ kod opekotina, potrebno je nešto više listića čuvarkuće iz kojih ćete sok istisnuti direktno na bolno mjesto, dok kod rana od udaraca, nagnječenja i otoka koristi se mast od ove dragocjene biljke.

MAST ZA OPEKOTINE I RANE:

U dublju posudu stavite šaku smrvljenih listića čuvarkuće, devet kašika vode i 200 grama sitno isjeckanog svinjskog sala, pa kuhajte na tihoj vatri dok ne počne da se odvaja mast. Kad se smjesa ujednači, procijedite je kroz sito i sipajte u porcelanske posude.

Sačekajte da se mast ohladi i stegne, pa posude stavite u frižider ili na neko drugo hladno i mračno mjesto. Ova mast se koristi kod rana, a dobra je i za ublažavanje pjega od sunčanja.

ČAJ ZA ČIR NA ŽELUCU:

Ukoliko imate čir na želucu ili obilne menstruacije, probajte čaj od čuvarkuće. Jednostavno se priprema i veoma je zdrav. U četvrt litra vode stavite 12 grama osušenih ili 10 grama svježih listova čuvarkuće i kuhajte 15 minuta, a zatim procjedite i ostavite da se prohladi.

Ujutro popijte šolju čaja na prazan želudac, a kasnije na svakih sat vremena po jednu supenu kašiku, dok ne popijete pripremljenu količinu. Ovaj čaj je dobar i za ispiranje usta ako imate afte ili ranice, te za ispiranje grla zahvaćenog gnojnom anginom.