Home Zdravlje STARI NARODNI MELEM: Preporučuje se kod astme, malokrvnosti, problema sa želucem…

STARI NARODNI MELEM: Preporučuje se kod astme, malokrvnosti, problema sa želucem…

290
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Preporučuje se kod astme, malokrvnosti, problema sa želucem…

Suhe smokve su tokom cijele godine dostupne, pa je tako uvijek moguće napraviti suhe smokve u maslinovom ulju.

Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstvalja stari narodni recept za mnoge boljke.

Smokva nutritivna vrijednost, kalorije i zdravstvene dobrobiti:

Smokva je veoma cijenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova.

Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predjelima. Problem je to što je osjetljiva na niske temperature.

Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suhe smokve su mnogo više kaloričnije, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Ova voćka poboljšava varenje i pomaže kod hemoroida. U pogledu sadržaja kalcijuma, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode, a važe i za afrodizijak. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa i o toleranciji na ove voćke.

Recept za suhe smokve u maslinovom ulju:

Suhe smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja.

Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.

Ovaj stari narodni melem može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.