Home Zdravlje POSEBNO SE PREPORUČUJE PUŠAČIMA: Recept za napitak koji čisti pluća od toksina…

POSEBNO SE PREPORUČUJE PUŠAČIMA: Recept za napitak koji čisti pluća od toksina…

131
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Recept za napitak koji čisti pluća od toksina…

Ako ste pušač ili bivši pušač vaša pluća vrlo vjerovatno su krcata toksinima iz cigareta. Da biste ih pročistili neće vam biti potrebno čudo, već čudesni napitak zdravih svojstava napravljen od tri biljke: đumbira, luka i kurkume.

Đumbir:

Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminiraju suvišne sluzi u plućima.

Luk (klasični crveni luk):

Luk, kao i češnjak odličan je i posebno učinkovit u sprečavanju raznih bolesti dišnog sistema.

Kurkuma:

Kurkuma ili indijski šafran krcat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna i antibakterijska svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu prehranu ovim začinom.

Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:

– 400 grama luka (klasični crveni luk)

– 1 litra vode

– 400 grama šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)

– 2 žlice kurkuma

– korijen đumbira veličine palca

Priprema i primjena:

1. Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da zakipi.

2. Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno zakipi dodajte kurkumu te smanjite vatru na laganu temperaturu.

3. Mješavina neka se kuha sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u staklenku. Kada se potpuno ohladi stavite je u frižider i ondje držite cijelo vrijeme.

4. Uzmite dvije kašike eliksira ujutro na tašte te navečer dva sata poslije obroka. Pluća će vam u kratkom vremenskom roku biti potpuno očišćena od toksina a posebno nikotina.