Home Zdravlje ZDRAVSTVENE DOBROBITI BANANA: Pogledajte zbog čega se smatraju jako zdravim voćem…

ZDRAVSTVENE DOBROBITI BANANA: Pogledajte zbog čega se smatraju jako zdravim voćem…

122
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte zbog čega se smatraju jako zdravim voćem…

Banane sadrže velike količine prirodnih vlakana i prirodni šećer koje ih čine najboljom užinom koja vam brzo vraća energiju.

Zdrvastvene dobrobiti banana:

1. Nadimanje i zatvor

Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i na taj način pomaže pri izbacivanju toksina iz organizm i stimulišu rad crijeva. Vlakna banana djeluju kao prirodni laksativ u slučaju zatvora.

2. Stres

Stres je bolest koja konstantno ima veliki uticaj na naše zdravlje. Problem koji stres može izazvati jeste i proljev. Naime, konzumiranjem banana, rad srca se nomalizuje, šalje dovoljno kisika do mozga i tako reguliše optimalne količine vode u organizmu.

3. Krvni pritisak

Naime, visok unos natrijuma i soli, a nizak unos kalijuma u organizam ima negativan uticaj na naš krvni pritisak. Zbog toga je jako važno da konzumirate banane, jer sadrže ovaj mineral. Preporučuje se konzumiranje jedne banane svako jutro kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog pritiska.

4. Depresija

Triptofan je oblik proteina koji se nalazi u bananama. Ovaj protein zapravo stimuliše oslobađanje serotonina ili “hormon sreće”. Da bi se nivo serotonina povećao, potrebna je samo jedna banana kako biste se osjećali bolje, smirenije i sretnije.

5. PMS

Banane su bogat izvor vitamina B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi. Istraživanja su dokazala da su vitamini B grupe smanjuju bol u stomaku i grudima, te pozitivno utiču na promjene raspoloženja.