Home Zdravlje JAČA ORGANIZAM: Pomaže kod probave, obnavlja crijevnu floru, čisti jetaru i žuč…

JAČA ORGANIZAM: Pomaže kod probave, obnavlja crijevnu floru, čisti jetaru i žuč…

133
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod probave, obnavlja crijevnu floru, čisti jetaru i žuč…

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korijena priprema se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.

Taj začin je poznat širom svijeta zahvaljujući mnogostrukim zdravim svojstvima. Ako slučajno vidite na etiketi proizvoda broj E100, bez straha. To je prirodna boja kurkumin!

Zdrava svojstva kurkume:

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih darova. Aktivni zdravi sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Medicinska svojstva ovog začina postupno su se razotkrivala tijekom stoljeća. Već odavno je sigurno kako kurkuma djeluje snažno protuupalno, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma, pravo čudo prirode.

Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih blažih tegoba. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.

Kurkuma se koristi za:

– jačanje probave

– obnavljanje crijevne flore

– smanjenje napuhnutosti

– čišćenje jetare i žuči

– normalizaciju menstruacije

– smanjenje upala kod artritisa

– čišćenje krvi

– stimuliranje rada metabolizma

– kožne probleme

– tegobe dišnih puteva

– protiv gljivica i bakterija

– protiv crijevnih parazita

Kod nas je kurkuma bila potpuno nepoznata do druge polovice 20. stoljeća. Međutim, istraživanja sve više razotkrivaju zdravi sastav i djelovanje kurkume. Ovaj začin postaje sve popularniji ne samo u kuhinji, nego i kao dodatak prehrani.

Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna kod artritisa, dermatitisa i ekcema, groznice, infekcija i čira.

Kod gripa i prehlade:

Ovaj prirodni antibiotik ima snažno protuupalno djelovanje koje osim što jačaju imunitet ubijaju bakterije i uzročnike bolesti. Za razliku od sintetičkih antibiotika koje možete kupiti u apotekama, ovaj recept ne izaziva neželjene efekte za vašu probavu i crijevnu mikrofloru te je u potpunosti siguran za upotrebu.

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava. Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crijevima.

Potrebni sastojci:

– 100g meda

– 1 žlica kurkume u prahu

Uzimanje:

Pomiješajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i ulijte ih u čistu teglu.

Kako koristiti ovu smjesu:

Čim primijetite prve simptome prehlade ili gripe smjesu uzimajte na sljedeći način:

Prvi dan – uzmite pola žličice svakih sat vremena.

Drugi dan – uzmite pola žličice svaka dva sata.

Treći dan – uzmite pola žličice tri puta dnevno.

Poželjno je da smjesu ne gutate odmah nego ga ostavite u ustima, dok se ne otopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog recepta simptomi se povlače, a radi lakše konzumacije možete ga dodati u toplo mlijeko ili čaj.