Home Zdravlje ZAČEPLJEN NOS I PROBLEMI SA SINUSIMA: Pogledajte kako sebi možete pomoći kod...

ZAČEPLJEN NOS I PROBLEMI SA SINUSIMA: Pogledajte kako sebi možete pomoći kod sinusne infekcije…

150
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte kako sebi možete pomoći kod sinusne infekcije…

Simptomi sinusitisa su slični običnoj prehladi, ali traju duže. Ako se protegnu na dvije nedelje, velika je vjerovatnoća da su prerasle u infekciju. Ako se ne liječe na vrijeme, problemi mogu trajati i više godina!

Postoji nekoliko prirodnih rešenja koji mogu da olakšaju sinusnu infekciju:

1. Đumbir je poznato sredstvo za ublažavanje i sprečavanje glavobolja.
Djeluje protivupalno i olakšava bol. Možete ga upotrebljavati u obliku tinkture ili kapsula.

2. Koloidno srebro se može upotrebljavati za ovlaživanje sinusnih šupljina. Može se uzimati oralno kako bi se organizam iznutra borio protiv infekcija.

3. Ekstrakt sjemenki grejpfruta je sjajan dodatak kod upala sinusa. Ne upotrebljavajte kapi ekstrakta na prazan želudac, pogotovo ne rano ujutro.

4. Tokom dana pijte jabukovo sirće koje treba razblažiti u velikoj čaši vode. Na ovaj način se razređuje sluz.

5. Tinktura kajenskog bibera pomaže u pročišćavanju sinusa. Uz to, ovaj prirodni preparat je odličan za sve simptome prehlade.

6. Slatki korjen tj. sladić pomaže pri ublažavanju upale i stimuliše imunološki sistem kako bi se borio protiv infekcije.

7. Eukaliptus ublažava upalu grla. On takođe ima antiseptička svojstva i može pomoći u smanjivanju otečenog tkiva u sinusima.

8. Matičnjak je odlično sredstvo za borbu s virusima i bakterijama. Namočite sušeno lišće u vrućoj vodi, ostavite 10 minuta, a zatim procedite. Čaj pijte topao ili ga grgljajte.

9. Hrana bogata antioksidansima pomaže u izgradnji imunološkog sistema i sprečavanju infekcije. Tu spadaju: borovnice, trešnje, artičoke, brusnice i nar.

10. Echinacea podstiče rad imunološkog sistema. Možete je upotrebljavati u obliku tinkture ili kapsula. Na početku bolesti povećajte količinu, ali je nakon tri do četiri dana snizite. Ne upotrebljavajte ako ste alergični na ambroziju.

11. Vitamin C i cink mogu skratiti trajanje prehlade i smanjiti simptome. Sinusna infekcija često nastupa kao rezultat dugotrajne prehlade. Uzimajte kapsule ili pastile tokom sezone prehlade, pogotovo kod početnih simptoma.

12. Dok se tuširate, pustite da vruća voda curi preko vašeg čela i nosa. Nakon toga, izbacite sluz iz sinusa. Činite to više puta dnevno, ali budite oprezni kako se ne biste opekli.

13. Dodatak kalijuma pomaže u isušivanju sluzi.

14. Pepermint pomaže u smirivanju sluznice. Od njega možete piti čaj ili ga natopiti vrućom vodom pa udisati paru. Ovaj postupak olakšavanja disanje.

15. Ispiranje sinusa pomaže održavanju zdravlja nazalnih prolaza štiteći ih od zagađenja, polena, prašine i drugih iritirajućih materija iz zraka. Sve što je potrebno je nejodirana morska so.

16. Svakodnevno pijte 8 do 10 čaša vode.

17. Ako imate problema sa sinusima potrebno je da uzmete bijelog šljeza jednu kašiku 2dl vode i to sve kuhati do 3 minute istiha. Nakon 10-15 minuta može se piti u gutljajima.