Home Zdravlje BRZA DIJETA SA SUHIM ŠLJIVAMA: Za kratko vrijeme možete znatno izgubiti na...

BRZA DIJETA SA SUHIM ŠLJIVAMA: Za kratko vrijeme možete znatno izgubiti na kilaži…

145
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Za kratko vrijeme možete znatno izgubiti na kilaži…

Dijeta sa suvim šljivama se smatra za jednu od najbržih, tako da se preporučuje zdravim osobama koje žele da za veoma kratko vreme izgube višak kilograma. Iskustva ispitanika nam pokazuju da za dva do tri dana možete skinuti i preko 3 kg viška (gotovo kilogram dnevno, opet zavisi koliko kilograma vagate kao osoba) – što je izvanredan rezultat!

Ukoliko se sprovodi kako treba uz pridržavanje jelovnika i preporučenu fizičku aktivnost efekti mogu biti nevjerovatni. Zašto su suve šljive za mršavljenje tako dobre i kako da držite ovu efikasnu ovu trodnevnu dijetu saznajte u nastavku našeg članka!

Suve šljive kalorijska vrednost i sastav:

Ako ste se nekad informisali o tome koliko su ove voćke zdrave i korisne za naš organizam, onda vas vjerovatno i ne čudi da je dijeta sa suvim šljivama toliko popularna i tražena danas.

Naime, suve šljive za mršavljenje su odličan izbor jer ubrzavaju metabolizam zahvaljujući svojim dijetetskim vlaknima pa se baš zbog toga često i preporučuju u ishrani. Pored vlakana one sadrže još i antioksidanse, tačnije dragoceni beta karoten, zatim Vitamin E i C, fitohemikalije i druge elemente.

Kada je riječ o mineralima koji ulaze u sastav vrijedi napomenuti bakar i kalijum. Kasnije, kada budemo došli do pripreme za dijetu videćete da preporučeni unos iznosi svega 6 suvih voćkica dnevno i uz pomoć njih ćete snabdeti organizam sa 15 grama šećera fruktoze i glukoze i negde oko 25 grama ugljenih hidrata.

Fitonutrijenti koji služe za jačanje imuniteta, neutralisanje slobodnih radikala, ali i za očuvanje ćelija koje sprečavaju nastanak kancera, takođe su sastavni dio ovog voća. Ako ste u mogućnosti, savjetujemo vam da dnevno uzimate barem jednu četvrtinu šolje suvih šljiva, jer na taj način unosite 17 procenata potrebnog dnevnog unosa Vitamina A.

Ista količina suvih šljiva sadrži 15 odsto dijetnih vlakana (one nam pomažu za regulisanje šećera u krvi) i 10 odsto od preporučene dnevne vrijednosti kalijuma (konzumiranjem namirnica bogatih kalijumom možemo smanjiti rizike od povišenog krvnog pritiska, srčanog udara kao i drugih srčanih oboljenja). U 100g suvih šljiva se nalazi blizu 270 kalorija.

Evo i kakav nam meni predlaže dijeta sa suvim šljivama za jedan dan:

Doručak:

– 6 suvih šljiva

Užina:

– jedna jabuka

Ručak:

– jedna viršla i kuvano jaje

Popodnevna Užina:

– isto što i za ručak

Večera:

– čaša niskomasnog jogurta

Napomena:

Kao što se da primjetiti iz jelovnika brza dijeta sa suvim šljivama prilično je restriktivna, te se zbog toga nikako ne smije držati duže od 3 dana. Napominjemo da ovako strogu dijetu smiju primenjivati samo zdrave osobe.

Najbolje bi bilo da se najprije konsultujete sa ljekarom prije nego što krenete sa njom. Na samom početku rekli smo da je fizička aktivnost dosta bitna, odnosno pomaže u postizanju još boljih i vidljivijih rezultata. Vjerovatno se pitate čemu onda dijeta, ali nije baš tako.

Evo i odgovora:

Ukoliko budete korigovali samo ishranu, dijeta sa suvim šljivama će postići određene rezultate tj. oni neće izoistati, ali oni nisu ni približni onima koji uključuju i svakodnevnu fizičku aktivnost.

Tu se ne misli naravno na neko posebno treniranje, već lagano trčanje od 15 do 20 minuta, brzo hodanje u prirodi ili nešto treće što vama najviše odgovara. Postoji varijanta gdje se svakog drugog dana koristi dijeta.

Između se jede normalno (opet napominjemo da je fizička aktivnost izuzetno poželjna). Dakle, dijetu možete proširiti na 6 dana ali tako da se jedan dan pridržavate jelovnika dijete, drugog dana jedete normalno i tako u krug.