Home Zdravlje CRVENI LUK – TAJNA ZDRAVOG ŽIVOTA: Pogledajte kod kojih tegoba je posebno...

CRVENI LUK – TAJNA ZDRAVOG ŽIVOTA: Pogledajte kod kojih tegoba je posebno djelotvoran…

163
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte kod kojih tegoba je posebno djelotvoran…

Crveni luk je pokazao mnoge potencijale za zaštitu našeg zdravlja. Bila bi prava šteta da ih ne iskoristite! Luku se stoljećima pripisuju mnoga zdrava svojstva. Osim što je neizostavna namirnica u našoj kuhinji, on je izuzetno zdrav.

Mnoge su studije pokazale kako pomaže u smanjenju rizika od malignih bolesti, ublažava kašalj i ubrzava oporavak od prehlade. U starom Egiptu luk su koristili kod zubobolje, problema s kožom, ušima, dišnim sustavom i slabokrvnosti.

Protiv prehlade:

Naše su bake od luka spravljale napitak protiv kašlja: na laganoj vatri desetak se minuta u litri vode (ili mlijeka) zagrijava 80 grama luka. Pije se zaslađeno, po čašu ujutro i uvečer.

Norvežani pripremaju sličan sirup od šoljice vode, šoljice meda i mješavine luka narezanog na kockice te izdanaka pinija. Sve se to kuha na laganoj vatri barem 20 minuta dok smjesa ne postane sirupasta. Odrasli piju žlicu dnevno, a djeca pola.

Za zdrave krvne žile:

Istraživanja su pokazala kako sumporni spojevi u luku pomažu spriječiti neželjeno sljepljivanje krvnih zrnaca, pomažu kod krvnog pritiska, nivoa triglicerida i holesterola te poboljšavaju funkcioniranje membrana stanica crvenih krvnih zrnaca.

Svime time se može zaključiti kako ovo povrće može pomoći u zaštiti od srčanog udara. Zdrave krvne žile znače i zdravo spolno funkcioniranje čovjeka.

Za zdrave kosti:

Studije na ljudima pokazale su kako konzumacija luka može pomoći povećati gustoću kostiju, što je posebno bitno za žene u menopauzi koje su suočene s gubitkom koštane gustoće i opasnošću od osteoporoze.

Također je pokazano kako žene koje su prošle kroz menopauzu mogu sniziti svoj rizik od prijeloma kuka ako svakoga dana jedu luk.