Home Zdravlje ZDRAVSTVENE DOBROBITI PROPOLISA: Od davnina se koristio za prevenciju nekih bolesti…

ZDRAVSTVENE DOBROBITI PROPOLISA: Od davnina se koristio za prevenciju nekih bolesti…

120
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Od davnina se koristio za prevenciju nekih bolesti…

Propolis je sa pravom nazvan “prirodni antibiotik”. On ima, kako jako antibiotičko i dezinfekciono dejstvo, tako i analgetičko i imunostimulaciono djelovanje. Prirodna zdrava svojstva se duguju vitaminima, mineralnim solima, mikro elementima i eteričnim uljima, koje sadrži. Međutim, flavonoidi imaju najjača zdrava svojstva.

Propolis se od davnina koristi za tretiranje i prevenciju nekih bolesti:

Stomačni problemi:

Propolis ima olakšavajuće dejstvo kod problema sa gastrointestinalnim traktom. Spriječava infekcijska oboljenja i poboljšava varenje. Pokazuje svoje analgetičko djelovanje kod čireva, gastritisa i kolitisa.

Upale:

Propolis ima jako analgetičko i antiupalno djelovanje. Ubrzava regenerisanje ćelija i smanjuje bolove. Poboljšava rad respiratornog sistema. Olakšava teškoće prilikom upale grla, a pomaže i kod bolova u zubima, upale desni i usne duplje.

Zračna i rendgenska oštećenja:

Propolis je poznat i kao jako antiradijaciono sredstvo. Pomaže kod oporavka osaoba koje su izložene zračnim i rendgenskim uticajima. Dokazano je da ublažava bolove prilikom izgaranja i štiti kožu od upala.

Kožna oboljenja:

Propolis ima dokazano djelovanje na niz kožnih oboljenja. Pomaže osobama koje pate od dermatitisa, žuljeva i ekcema. Istovremeno ublažava bolove prilikom različitih povreda kože i pomaže bržem zarastanju rana. Smatra se da propolis pomaže kod stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja (noktiju).

Slab imunitet:

Propolis ima veoma izražen antimikrobni i antivirusni efekat. Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbjeđuje maksimalnu zaštitu organizma u rizičnim periodima. Povećava hematopoezu i stvaranje antitela, a sa druge strane zaustavlja stvaranje različitih vrsta bakterija i virusa.