Home Zdravlje ZDRAVSTVENE DOBROBITI BOKVICE: Čisti bubrege i krv te jača slaba pluća…

ZDRAVSTVENE DOBROBITI BOKVICE: Čisti bubrege i krv te jača slaba pluća…

122
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Čisti bubrege i krv te jača slaba pluća…

Bokvica pomaže kod izbacivanja sekreta, kašlja hripavca, astme, upale pluća, a stvara i averziju prema pušenju, smanjuje želju za nikotinom. Pomaže slaboj i bolešljivoj djeci.

Bokvicu prije svega koristimo kod oboljenja dišnih organa, posebno kod jakoga kašlja, hripavca i plućne astme. Bokvica čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka.

Ona je dobra za sve one ljude, koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su ili su mršavi i pored obilja hrane. Pomaže i slabašnoj djeci i bolešljivoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju.

Zdravstvena svojstva bokvice:

Kod bronhitisa, plućne i bronhalne astme jako dobro djeluje čaj pripravljen na sljedeći način: u šalicu hladne vode stavimo krišku limuna (ako je limun prskan, tada bez kore) i punu čajnu žličicu smeđeg kandisova šećera, zakuhamo, pustimo da četiri do pet puta zakipi, skinemo s vatre i tek tada dodamo punu čajnu žličicu čajne mješavine.

Pustimo da odstoji pola minute. U teškim slučajevima moramo četiri do pet puta dnevno pripraviti svjež čaj. Pijemo ga gutljaj po gutljaj toliko vruć koliko možemo podnijeti. Bokvica još od davnina omiljeno sredstvo kod rana. Svježi smrvljeni listovi pomažu kod ogrebotina, posjekotina i uboda osa.

Bokvica za žuljeve:

Stavimo li njen list u cipele pomoći će nam kod žuljeva koje smo zaradili hodanjem.

Priprema čaja od bokvice sa bolje zdravlje:

Jednu vrhom punu čajnu žličicu lišća stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo, pustimo da kratko odstoji.

Oblog od lišća:

Svježe listove duge ili velike bokvice operemo, zgnječimo na dasci sa kuhinjskim valjkom u lisnatu kašu i stavimo na oboljelo mjesto.

Kako napraviti sirup od bokvice:

Priprema:

U staklenku slažemo naizmjence red opranih listova bokvice i red nerafiniranoga šećera, te sve jako stisnemo. Masa se slegne. Sljedećih dana stavljamo nove slojeve sve dok u staklenci više nema mjesta.

Na zaštićenom mjestu u vrtu iskopamo rupu i u nju stavimo staklenku omotanu sa tri do četiri sloja celofana. Na to položimo dasku na koju stavimo kamenje. Sve zatrpamo zemljom.

Daska i kamenje moraju ostati vidljivi. Iz smjese šećera i lišća pod utjecajem ravnomjerne zemljine temperature nastane sirup. Približno nakon tri mjeseca izvadimo staklenku i sok procijedimo kroz voćnu prešu (ne kroz krpu).

Zatim ga još jednom dobro prokuhamo i njime napunimo bočice koje možemo dobro zatvoriti. Tako ne može primijeniti ovaj postupak vrenja, neka ostavi staklenku na suncu ili u blizini drugog izvora topline toliko dugo dok se na dnu ne stvori sirup.

I ovaj sirup treba još jednom dobro prokuhati. Ovaj sirup možete piti svako jutro barem po jednu kašiku na prazan želudac. Ne treba ga piti u velikim količinama. Sirup je zdrav i jako dobar za cijeli organizam.