Home Zdravlje ULJE CRNOG KIMA: Božiji poslanik je rekao da “Liječi sve osim smrti”…

ULJE CRNOG KIMA: Božiji poslanik je rekao da “Liječi sve osim smrti”…

151
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Božiji poslanik je rekao da “Liječi sve osim smrti”…

Kroz stotine i tisuće godina čovječanstvo je tragalo za panacejom – čudotvornim lijekom koji bi mogao izliječiti sve ljudske boljke. Postoji li prirodan dar koji djeluje na toliko široki spektar bolesti da zaslužuje status panaceje.

Ako bismo među najmoćnijim biljkama svijeta morali izabrati jednu, najdjelotvorniji, taj status bi bez sumnje pripao ulju crnog kima. Crni kim spada među najljekovitije biljke svijeta.

Za njega je poslanik Muhamed rekao da “liječi sve osim smrti”, a kroz stoljeća su ga koristili mnogi poznati liječnici. Sjeme crnog kima bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona.

Ova biljka spominje se u Bibliji i Hadithu. Latinsko ime mu je Nigella sativa, a najčešći popularni nazivi su crni kim, crni kumin, čurekot ili kalinji. Nemojte ga zamijeniti s kuminom (lat. Cuminum cyminum) – popularnim začinom koji možete pronaći u svakoj trgovini. Kroz stoljeća upotrebe, ovo ulje je prepoznato kao nevjerojatan dar za bezbroj bolesti.

Sastav ulja:

Postoji na stotine nevjerojatnih zdravstvenih dobrobiti ulja crnog kima. Smatra se da zbog sinergije svojih njegovih sastojaka ovo ulje posjeduje gotovo čudesnu iscjeljujuću moć.

Među glavnim sastojcima su:

– nigelon

– timokinon

– beta sitosterol

– bjelančevine

– vitamini B1, B2 i B3

– folna kiselina

– kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor

– alfa linoleinska kiselina

– antiupalne omega 3 i omega 6 masne kiseline

– miristinska, palmitinska, palmitoleinska, stearinska, oleinska, linoleinska i arahidonska kiseline

Pomaže kod holesterola i glukoze:

Studije su dokazale da ulje crnog kima značajno smanjuje razine holesterola i glukoze u krvi. Ispitanici su nakon pet mjeseci uzimanja pola žličice ulja smanjili razine štetnog LDL kolesterola s 12,7 na 8,5, a povisili “dobar” HDL kolesterol s 41,7 na 83,42.

U drugoj četverotjednoj studiji pacijenti sa dijabetesom uzimanjem dvije žličice ulja tri puta na dan smanjili su koncentraciju glukoze u krvi s 21,7mmol/l na 9,9mmol/l.

Uspostavlja pravilan rad imuniteta:

Jak imunitet najbitnija je stavka u obrani od većine bolesti. Ako je imunitet slab, tijelo postaje podložno bolestima. Crni kim ima imunomodulatorno djelovanje – što znači da pojačava ili smanjuje reakciju imuniteta, ovisno o stanju organizma.

Jačanje rada imuniteta je ključno za obranu protiv vanjskih napadača – virusa, bakterija, gljivica i parazita. Međutim, kod nekih ljudi reakcija imuniteta je pretjerana, pa dolazi do autoimunih bolesti.

Snažno imunomodulatorno djelovanje ulja crnog kima ključno je i u tretiranju alergija, multipla skleroze, Crohnove bolesti, dijabetesa, dermatitisa i psorijaze. Crni kim učinkovit je i kod artritisa i reume, hipotireoidizma, sistemskog lupusa i skleroderme.

Djeluje protiv patogenih mikroorganizama:

Crni kim je prirodni antibiotik koji nema štetnih posljedica. Koristi se kod različitih infekcija i upala, a djelotvoran je i protiv gljivica i parazita. Pokazao se učinkovitim protiv E.coli, pa se primjenjuje i kod urinarnih infekcija.

Uravnotežuje probavu:

Ulje crnog kima pomaže održavati zdravlje mikroflore želuca i crijeva te stimulira rad bubrega i jetre. Pročišćava probavni sustav (posebice detoksicira crijeva te ubija parazite u njima). Često se koristi u borbi protiv gljivičnih oboljenja poput kandide, gdje opet dolazi do naglaska njegov učinak na imunitet. U tom se slučaju uzima lokalno i oralno.

Njeguje kožu, kosu i nokte:

Ulje crnog kima koristi se u njezi kože, kose i noktiju te pomaže kod njihovih oboljenja. Vanjska primjena djeluje kod gljivica na noktima i stopalima, dermatitisa, neurodermatitisa, gubitka kose, psorijaze, impetiga, akni te kroničnih i alergijskih upala.

Redovna upotreba na licu čini ten čišćim, ublažava bore i njeguje sve tipove kože, a posebice suhu. Pakunzi za kosu s uljem crnog kima jačaju kosu i daju joj sjaj, a zbog svog djelovanja protiv gljivica i bakterija, smanjuju i perut. Ulje možete koristiti kao pakung za kose ili nakon svakog pranja kose utrljati jednu do dvije kapi na vlasište i posušiti kosu.

Zdrava svojstva ulja crnog kima:

– jača imunitet

– tjera parazite

– sprječava urinarne infekcije

– pomaže kod alergija i astme

– ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje

– poboljšava probavu

– čuva zdravlje srca i krvnih žila

– pomaže kod artritisa i reume

– pomaže kod štetnog holesterola

– pomaže kod bolesti zubi i desni

– pospješuje lučenje mlijeka kod dojilja

– pomaže kod problematične kože

– poboljšava pamćenje

– sprječava gubitak kose i prerano sjedenje kose

Primjena:

Ulje crnog kima dostupno je u obliku ulja ili kapsula. Preporučena dnevna količina je jedna čajna žličica 3 puta dnevno. Ulje može se koristiti i lokalno – za njegu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume te kod migrena.

U mnogim receptima, preporučuje se promiješati ulje crnog kima sa medom i tako ga popiti. Med pojačava zdravo djelovanje crnog kima i njegovu apsorpciju u organizmu. Kod bolesti uha, ulje crnog kima razrijeđeno sa maslinovim ulje kapa se direktno u uho, a kod bolesti oka – nanosi se na oko.

Kupujte samo kvalitetno, nerazrijeđeno ulje crnog kima. Najbolje ulje crnog kima dolazi iz južne i jugozapadne Aziji, najčešće iz Egipta – zemlje odakle ta biljka izvorno potiče.