Home Zdravlje Ovaj trend je zaludio društvene mreže, a nije nimalo zdrav…

Ovaj trend je zaludio društvene mreže, a nije nimalo zdrav…

373
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Ovaj trend je zaludio društvene mreže, a nije nimalo zdrav…

Na društvenim mrežama Instagramu i TikToku sigurno ste vidjeli snimke u kojima ljudi razmazuju maslac na drvene daske potom dodaju razne umake, začine i voće.

Ovaj trend postao je viralan, broji 244.6 miliona pregleda samo na TikToku, ali mnogi zaboravljaju da prekomjerna konzumacija maslaca može imati negativne učinke na zdravlje.

“Zabavno je i lijepo ovo raditi, ali zapamtite da je maslac bogat zasićenim masnoćama koje se povezuju s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti”, rekla je za The Post Caroline Susie, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.

Preporuka Američkog udruženja za srce je da svega pet do šest posto kalorija koje konzumirate dolazi iz zasićenih masnoća jer njihov prevelik unos može povećati razinu LDL-a ili štetnog holesterola.

“Ako je vaša dnevna potreba 2.000 kalorija, onda ne bi trebalo više od 120 kalorija dolaziti iz zasićenih masti. To je oko 13 grama zasićenih masti dnevno, a samo jedna kašika maslaca sadrži oko 7 grama”, dodaje.

Ovaj trend je prva pokrenula food blogerica Justine Doiron. Na dasku je namazala maslac, a onda ga ukrasila umacima, začinima, voćem i jestivim cvijećem. Potom ga je jela uz hljeb ili kreker.