Home Zdravlje KURKUMA SA VODOM: Ojačava zdravlje srca, poboljšava varenja, ubrzava metabolizam, štita jetru...

KURKUMA SA VODOM: Ojačava zdravlje srca, poboljšava varenja, ubrzava metabolizam, štita jetru i obnavlja oštećene ćelije…

685
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Ojačava zdravlje srca, poboljšava varenja, ubrzava metabolizam, štita jetru i obnavlja oštećene ćelije…

Svi se trudimo da konzumiramo zdravu i korisnu hranu, ali često nismo ni svijesni koliko jako ona može djelovati na naš organizam, i koliko može doprinijeti našem zdravlju.

Kad je u pitanju kurkuma: mnogo je rečeno, napisano, prepričano na ovu temu, o nevjerovatnim koristima ovog čudesnog začina, ali evo još jedan veoma zanimljiv način za održavanje tonusa organizma.

Kurkuma sa toplom vodom:

– poboljšava varenje

– čisti kožu lica

– jutarnje buđenje je lakše

Osim činjenice da je kurkuma jedan od najkorisnijih začina, koji jelima daje odličnu aromu i boju, ona takođe prija i organizmu, na taj način što posjeduje protivupalna, antioksidansna i podmlađujća svojstva.

Glavni sastojak, odgovoran za sve to, jeste kurkumin. Zahvaljujući njemu, voda sa kurkumom je jedan od zdravih napitaka, koga često nazivaju eliksirom zdravlja.

Recept čudesnog napitka:

Sastojci:

– 0,5 kafene kašike kurkume

– 1 čaša tople prokuhane vode (može se koristiti toplo mlijeko)

Priprema i primjena:

Sipajte kurkumu u čašu sa vodom, i promiješajte. Napitak se pije u prvom djelu dana. Prije, ili poslije doručka. Možete dodati prstohvat bibera, da se mješavina dobro apsorbuje. Pijte ovaj napitak 2 sedmice, poslije napravite pauzu (2 sedmice). Još ako u ovaj napitak dodate i malo limuna i meda, to će biti pun pogodak za prevenciju.

Pozitivan uticaj na organizam:

– Ojačava zdravlje srca

– Poboljšava varenja i ubrzava metabolizam.

– Štita jetru i obnavlja oštećene ćelije.

– Olakšava simptome artritisa

Važno:

Iako je kurkuma poznata kao prirodni antibiotik, kod primjene napitka, postoje kontraindikacije, zato prije nego što počnete konzumirati napitak, konsultujte se sa svojim doktorom.