Home Zdravlje PRIJEPOLJSKA POGAČA: Ima nevjerovatne zdravstvene benefite na organizam…

PRIJEPOLJSKA POGAČA: Ima nevjerovatne zdravstvene benefite na organizam…

199
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Ima nevjerovatne zdravstvene benefite na organizam…

Stari recepti od davnina su poznati kao mnogo bolje namirnice za naše zdravlje, od današnjih hemijskih aditiva. Ovaj savjet smo dobili i zaista ima ogromne zdravstvene efekte na organizam čovjeka.

Između ostalog, konzumacija heljdinog hljeba pomoći će održavanju normalne tjelesne težine i uklanjanju konstipacije.

Heljda je izuzetno zdrava žitarica, bogata biljnim vlaknima. Jedna šolja heljdinog brašna sadrži gotovo polovinu preporučene doze biljnih vlakana. Većina tih biljnih vlakana je nerastvorljiva, dakle prolazi kroz crijeva pomažući njihovo pražnjenje.

Ali, heljda sadrži i rastvorljiva biljna vlakna koja doprinose održavanju normalnog nivoa šećera i holesterola u krvi. Zbog toga heljdin hljeb ima manji glikemijski indeks od pšeničnog.

Konzumacija heljdinog hljeba pomoći će održavanju normalne tjelesne težine i uklanjanju konstipacije. Bogat hranljivim materijama, heljdin hljeb sadrži značajnu količinu minerala kao što su gvožđe, fosfor, kalijum, cink, bakar i mangan.

Posebno je dobro što šolja heljdinog brašna sadrži 75% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma – a to je jedan od mikroelemenata koji najviše fali ljudima koji se hrane standardnom zapadnom ishranom.

Osim što je predio čudesne ljepote, Prijepolje je kraj gde se ova žitarica uzgaja i gdje su poznati recepti od heljdinog brašna, poput palačinki, baklava sa korama od heljde, kao i domaća pogača od heljde za koju vam dajemo recept.

Potrebno je:

– 450g heljdinog brašna

– 10g suhog kvasca

– 1 kašičica sode bikarbone

– 1 kašičica soli

– 1 kašičica šećera

– 2 kašike ulja

– 250ml mlake vode

Priprema i primjena:

U posudi za miješanje staviti heljdino brašno, kvasac, sodu, so i šećer. Promiješati varjačom, pa naliti vodu i ulje. Zamijesiti tijesto mikserom, nastavcima za tijesto. Tijesto bude ljepljivo, da vas ne buni, ali mu nemojte dodavati više brašna zbog toga.

Ostaviti tijesto da naraste 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi izručite naraslo tijesto i blago ga premijesite.

U okrugli pleh za pečenje staviti papir, pa prebaciti premiješeno tijesto i ostaviti ga da odstoji još 30 minuta. Peći u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 30 minuta. Konzumira se kao i svaki drugi hljeb ili pogača.