Home Zdravlje TAJNA STARA STOTINAMA GODINA: Komorač je saveznik zdravlja i vitke linije…

TAJNA STARA STOTINAMA GODINA: Komorač je saveznik zdravlja i vitke linije…

174
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Komorač je saveznik zdravlja i vitke linije…

Kako biste se riješili viška vode u tijelu te ubrzali gubitak kilograma, pripremite dva ukusna čaja koja čiste krv i tijelo od toksina, potiču rad metabolizma te otklanjaju nadutost.

Maslačak:

(Taraxacum officinale) odnosno maslačak besplatna je superhrana, a čaj od njegovog korijena pospješuje probavu, čisti jetru, potiče znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu dišnih organa te pomaže kod holesterola.

Čaj od korijena maslačka:

Priprema:

Čajnu kašiku smrvljenog sušenog korijena maslačka stavite u mlaku vodu. Zagrijte do vrenja pa kuhajte još 10 minuta. Na kraju procijedite.

Primjena:

Čaj po izboru pijte dva do tri puta na dan.

Komorač:

Da je komorač saveznik vitke linije, zna se već stotinama godina. Sjemenke, lišće i korijen komorača često upotrebljavaju u pićima i napicima oni koji su se udebljali, a kako bi izliječili svoj nedostatak lakoće i postali suši i vitkiji, zapisao je engleski botaničar William Coles davne 1657. godine.

Čaj od komorača potiče rad metabolizma, izlučivanjem viška tekućine i toksina. Također, poboljšava crijevnu peristaltiku, smanjuje osjećaj gladi te otklanja zatvor i nadutost.

Čaj od komorača:

Priprema:

Četiri kašikice sjemenki komorača dodajte u litru vruće vode i kuhajte 5 minuta. Maknite sa vatre, poklopite i pustite da odstoji 15 minuta pa procijedite.

Primjena:

Čaj po izboru pijte dva do tri puta na dan.