Home Zdravlje KUPUS I MED: Jedan od najpoznatijih i najdjelotvornijih načina borbe sa jakim...

KUPUS I MED: Jedan od najpoznatijih i najdjelotvornijih načina borbe sa jakim kašljem…

736
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jedan od najpoznatijih i najdjelotvornijih načina borbe sa jakim kašljem…

Vrlo često se teško oslobađamo upornog kašlja. Jedan od najpoznatijih i zaista najdjelotvornijih načina borbe sa kašljem je list kupusa sa medom.

To je zaista zlatno sredstvo protiv kašlja. Za ovu metodu ne postoji uzrasna ograničenja, podjednako je efikasan, kako za malu djecu, tako i za odrasle ljude. Da biste započeli tretman, biće vam potrebna 1 glavica kupusa i med.

Evo šta treba da uradite:

Polako odvojite jedan list od glavice. List kupusa treba spustiti na nekoliko minuta u vrelu vodu. Postaće topao i mekan. Potom jednu stranu namazati medom.

Tu stranu, gdje je med, staviti na grudi bolesnika. Odozgo se stavlja najlonska kesa i umotava se šalom ili peškirom. Procedura se sprovodi pred spavanje.

Ako je kašalj jak, biće potrebna dva lista kupusa – jedan se stavlja na grudi, a drugi na leđa. Oblog skinuti ujutro. Koža se prebriše vlažnom krpom, ili se ispira mjesto gdje je bio oblog, i sve što je on izvukao.

Ako je kašalj u začetku, rezultat će biti vidljiv već poslije prve procedure. Tretman se sprovodi od pet do sedam noći. I uskoro, od opterećujućeg kašlja trebalo vam biti dosta bolje.

Aktivni sastojci meda i kupusa, a takođe i toplota, doprinose smanjenju kašlja, a i nestanku upalnog procesa. Med naizmjenično možete zamjniti sa toplim ricinusovim uljem.

Napomena:

Za uporan kašalj možete koristiti i recept naših baka – sirup sa rotkvom i medom. Izuzetno je dobar, a djeca ga piju sa zadovoljstvom. Kao i napitak za kašalj, bronhitis i laringitis.