Home Zdravlje “ZLATNI MED”: Poboljšava varenje i povećava aktivnost crijevne mikroflore…

“ZLATNI MED”: Poboljšava varenje i povećava aktivnost crijevne mikroflore…

230
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Poboljšava varenje i povećava aktivnost crijevne mikroflore…

Mnogi od vas su već imali neko iskustvo sa kurkumom. Neko ju je koristi kao začin, mnogi su pripremali napitak “Zlatno mlijeko” koji je idealan za zglobove i kičmu, a neko je samo vidio kesice ovog žutog praha u većim marketima ili radnjama sa zdravom hranom i pitao se čemu služi.

Ali, malo ko zna da je kurkuma, u kombinaciji sa medom veoma dragocjen i neprocjenljiv prirodni dar. On posejduje veoma jako protivupalno dejstvo, koje ne samo da uništava bakterije koje izazivaju bolesti, već i promoviše prirodnu odbranu.

Za razliku od sintetičkih antibiotika, kojima su prepunjene apoteke, takav dar nema negativan efekat na crijevnu mikrofloru. Naprotiv, konzumiranjem kurkume i meda značajno se poboljšava varenje i povećava se aktivnost korisne flore u crijevima.

O tome svjedoče potvrde naučne literature. U Ajurvedi je ovo tradicionalni način borbe protiv prehlade. Zato nemojte kod prvih simptoma bolesti odmah krenuti u apoteku, već spremite korisnu i ljekovitu smjesu – “Zlatni med”, miješanjem kurkume u prahu i meda.

Zlatni med:

Recept:

Kod prvih simptoma prehlade pripremite smjesu koju ćete koristiti 3 dana. U 100g meda dodajte 1 punu supenu kašiku kurkume, dobro promiješajte i preručite u stakleni sud.

Uzimati kod prvih simptoma prehlade:

– 1 dan – na svakih dva sata po pola kafene kašike, u toku cijelog dana

– 2 dan – na svakih tri sata po pola kafene kašike

– 3 dan – tri puta dnevno po pola kafene kašike

Smjesu neophodno sisati u ustima do njenog potpunog rastapanja. Obično, nakon tri dana prehlada jenjava i organizam se oporavlja. Ovu smjesu možete takođe koristiti u borbi protiv respiratornih oboljenja, uzimajući po 1 kafenu kašičicu tri puta dnevno u toku nedjelje. Možete je dodavati u mlijeko ili čaj.

Treba da znate:

Ako uzimate bilo kakve lijekove, konsultujte se sa svojim ljekarom. Pogotovo, ako patite od hemofilije i hipertonije, jer kurkuma razređuje krv i snižava pritisak, mada će za većinu ovo biti samo veliki plus.

Ali, pored snižavanja pritiska, kurkuma može da izazove pad nivoa šećera u krvi. Osobe, koji pate od dijabetesa, takođe se moraju konsultovati sa svojim ljekarom. Ali, ono što je zaista opasno – konzumirati kurkumu ako imate oboljenje žučne kese i taloženja kamenja u njoj, jer kurkuma izaziva kontrakciju mišića žučne kese.

Savjet plus:

Indo-tibetanska medicina glasi:

Ako koristite kurkumu poslije obroka – djeluje na grlo, pluća, za vrijeme obroka – na sistem za varenje, poslije obroka – na debelo crijevo i bubrege.