Home Zdravlje ČUVA ZDRAVLJE OČIJU: Redovno pijte ovaj napitak ako želite da izvučete njegov...

ČUVA ZDRAVLJE OČIJU: Redovno pijte ovaj napitak ako želite da izvučete njegov maksimum…

221
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Redovno pijte ovaj napitak ako želite da izvučete njegov maksimum…

Pripremili smo vam 10 provjerenih načina koji će vam pomoći da poboljšate svoj vid i održite zdravlje svojih očiju. Osnovni princip medicine jeste da ako ne koristite mišić, on slabi. Kao i sve ostale mišiće, morate da trenirete i mišiće oka i održavate ih u radu. To podrazumijeva i određene vježbe, kao i odgovarajuću ishranu.

Evo šta je potrebno da uradite:

1. Ovo je 16 osnovnih vježbi kojima možete da vježbate svoj vid. Radite ih svaki dan redosljedom kako je prikazano na slici…

Zdravlje,
Zdravlje,

2. Izbjegavajte da previše naprežete oči tokom dana. Zatvorite oči na nekoliko minuta i uživajte u miru svaka 2-3 sata.

3. Ako nosite naočale, smanjite vrijeme koliko ih imate na sebi ako je to moguće. Skidajte ih što češće.

4. Izmasirajte oči nježnim kružnim pokretima. Pomjerajte od tačke 1 do tačke 6 kako je prikazano na slici. Koristite kažiprst i srednji prst da pritisnete oči. trebalo bi da osjetite blagi pritisak, ali definitivno ne bol dok izvodite masažu.

Zdravlje,
Zdravlje,

5. Dok ste napolju i šetate, pokušajte da što više gledate u daljinu, a ne u svoje noge ili ispred sebe.

6. Pijte sok od mrkve što češće (ako je moguće i svaki dan). Ako želite da izvučete maksimum koristi od te navike, dodajte u njega jednu ili dvije kapljice maslinovog ulja. Tako nećete pokvariti ukus, a ono će pomoći da mnogo efikasnije apsorbujete sve zdrave elemente iz soka od mrkve.

7. Ako su vam oči uveče iziritirane, možete da koristite sok od aloa vere umjesto regularnih kapi za oči. Ipak, konsultujte svog doktora prije korišćenja ovog prirodnog tretmana.

8. Kada vam se oči umore, operite ih toplom vodom.

9. Pokušajte da ne gledate u ekran kompjutera, televizora ili pametnog telefona najmanje 2 sata prije odlaska u krevet.

10. Isporbajte indijansku “Trataka” vježbu za oči. Ona će pomoći vašim očima i umu da ostanu fokusirani.

Zdravlje,
Zdravlje,

Sjedite ispred malog, nepokretnog predmeta postavljenog na otvorenom prostoru (svijeća, na primjer). Fokusirajte svoje oči i svu pažnju na njega. Pokušajte da ne trepćete. Trebalo bi da imate jasnu, detaljnu sliku predmeta u svom umu i memoriji. Onda zatvorite oči i fokusirajte pažnju na prostor između obrva, pokušavajući da zadržite sliku predmeta u glavi što je duže moguće. Radite ovo oko 10 minuta. Cilj ove vježbe je da postignete jasnu sliku nečega prije nego što vam se oči umore.