Home Zdravlje ČUPAMO JE I BACAMO: Istina o ovoj jako zdravoj biljci daleko je...

ČUPAMO JE I BACAMO: Istina o ovoj jako zdravoj biljci daleko je drugačija…

230
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Istina o ovoj jako zdravoj biljci daleko je drugačija…

Ovu biljku mnogi smatraju korovom, ali istina je daleko drugačija. Riječ je o skromnom tuštu, koji može da vašu trpezu obogati na mnogo zdravih i ukusnih načina.

Ova biljka potiče iz Kine i Indije gdje je oduvijek bio popularan i kao začin i kao povrće, možete ga naći i kod nas i to na svakom koraku.

Uglavnom u vidu korova raste uz puteve, kuće i vinograde i to na osunčanim mjestima, a cvjetovi mu se razvijaju od jula do oktobra. Tušt je najbolje brati kad je mlad, kako stari tako je i manje ukusan.

Za jelo se koristi cijeli sočni nadzemni dio. Mladi listovi su blagog, kiselo-slanog ukusa i možete ih koristiti u salati ili kuhati.

Starije listove morate da skuhate prije jela, pa se koriste kao varivo, sami ili kao dodatak jelu, a od njih možete da pravite i supe i čorbe. Seme možete takođe da iskoristite, tako što ćete ga samljeti i od njega napraviti brašno.

Zdravstvene dobrobiti:

Istraživanja su pokazala kako tušt može pomoći kod povišenog krvnog pritiska, a od svih biljaka ima najveći udio omega 3 masnih kiselina.

Ipak, budite oprezni sa njim, jer sadrži i dosta oksalata koji u prevelikim količinama može da bude jedan od uzročnika stvaranja kamena u bubregu.

Prije pripreme, naravno, tušt dobro operite tako što ćete sudoperu ili neku veliku posudu napuniti vodom i potopiti tušt.

Promiješajte malo kako biste uklonili prljavštinu. Biljka će tada krenuti da pušta i gomilu malog, crnog sjemenja koje je takođe jestivo. Kada ste ga dobro oprali, osušite krpom i spreman je za pripremu.