Home Zdravlje KLJUČ DUGOG I ZDRAVOG ŽIVOTA: Recept uvijek čuvajte za cijelu porodicu…

KLJUČ DUGOG I ZDRAVOG ŽIVOTA: Recept uvijek čuvajte za cijelu porodicu…

289
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Recept uvijek čuvajte za cijelu porodicu…

Naime, jedna od namirnica koje svakodnevno koristimo pri kuhanju već je vijekovima i melem za niz bolesti. “Zašto da umre čovjek kojem u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat spominjući biljku koja se također hiljadama godina koristi kao antibiotik.

Žalfija (Salvia officinalis) posebno je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima.

Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crijevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.

Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, vjerovali da je žalfija ključ dugog i zdravog života. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.

Sa druge strane, naučno je dokazano da cimet može da ubije većinu bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv Ešerihije koli.

Samo kašičica cimeta, pokazalo je istraživanje, ubija 99,5 posto tih bakterija za tri dana na sobnoj temperaturi.

Zato ne bi bilo loše da isprobate ovaj fantastični recept od žalfije:

Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti:

U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih svježih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mjesec dana.

Procijedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i djecu!