Home Svaštara Skulpture koje slamaju srce: PRIČA O DJEČAKU KOJI SE SMRZNUO ZAJEDNO SA...

Skulpture koje slamaju srce: PRIČA O DJEČAKU KOJI SE SMRZNUO ZAJEDNO SA PSOM

1535
0

Ove skulpture podsjećaku čovječanstvo na dvije isinite, ali i bolne priče koje kazuju o prijateljstvu čovjeka i psa, a možda bolje kazati psa i čovjeka.

Hačiko

U Tokiju se nalazi velika skluptura psa Hačiko. Za mnoge to je obična skluptura psa, ali za one koji znaju priču koja se krije iza ove sklupture, ona predstavlja nešto mnogo više.

Hačika je usvojio univerzitetski profesor Ueno. Hačiko je svaki dan čekao svog gospodara da se vrati sa posla. To je trajalo godinama dok jednog dana profesor nije umro na poslu zbog cerebralne hemoragije. Nesvjestan činjenice da njegov gospodar više neće doći, Hačiko ga je čekao svaki dan, tokom 9 godina na istom mjestu, sve do smrti. Njegov pepeo je pokopan pored Uenovog groba.

Nelo i Patrase

Neposredno ispred katedrale Naše Gospe od Antvepena u Belgiji, nalazi se masivan kip dječaka koji spava sa svojim kućnim ljubimcem pod pokrivačem od kamena. Na prvi pogled statua djeluje “slatko”, ali priča iza nje nije nimalo romantična i lijepa. Skluptura Nela i njeogovog psa Patresa, junak je čuvene priče iz 19 vijeka. U svom životu Nelo se suočio sa ogromnim teškoćama, borio se sa siromaštvom i glađu, a na kraju je izgubio život kada se na smrt smrzao držeći u naručju najboljeg prijatelja. (Naj portal)