Home Zdravlje “ZLATNI MED”: Značajno se poboljšava varenje i povećava se aktivnost korisne flore...

“ZLATNI MED”: Značajno se poboljšava varenje i povećava se aktivnost korisne flore u crijevima…

161
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Zlatni med…

Mnogi od vas su već imali neko iskustvo sa kurkumom. Neko ju je koristi kao začin, mnogi su pripremali napitak “Zlatno mlijeko” koji je idealan za zglobove i kičmu, a neko je samo vidio kesice ovog žutog praha u većim marketima ili radnjama sa zdravom hranom i pitao se čemu služi.

Ali, malo ko zna da je kurkuma, u kombinaciji sa medom veoma dragocjen i neprocjenljiv prirodni dar. On posejduje veoma jako protivupalno dejstvo, koje ne samo da uništava bakterije koje izazivaju bolesti, već i promoviše prirodnu odbranu.

Za razliku od sintetičkih antibiotika, kojima su prepunjene apoteke, takav dar nema negativan efekat na crijevnu mikrofloru. Naprotiv, konzumiranjem kurkume i meda značajno se poboljšava varenje i povećava se aktivnost korisne flore u crijevima.

O tome svjedoče potvrde naučne literature. U Ajurvedi je ovo tradicionalni način borbe protiv prehlade. Zato nemojte kod prvih simptoma bolesti odmah krenuti u apoteku, već spremite korisnu i ljekovitu smjesu – “Zlatni med”, miješanjem kurkume u prahu i meda.

Zlatni med:

Recept:

Kod prvih simptoma prehlade pripremite smjesu koju ćete koristiti 3 dana. U 100g meda dodajte 1 punu supenu kašiku kurkume, dobro promiješajte i preručite u stakleni sud.

Uzimati kod prvih simptoma prehlade:

– 1 dan – na svakih dva sata po pola kafene kašike, u toku cijelog dana

– 2 dan – na svakih tri sata po pola kafene kašike

– 3 dan – tri puta dnevno po pola kafene kašike

Smjesu neophodno sisati u ustima do njenog potpunog rastapanja. Obično, nakon tri dana prehlada jenjava i organizam se oporavlja. Ovu smjesu možete takođe koristiti u borbi protiv respiratornih oboljenja, uzimajući po 1 kafenu kašičicu tri puta dnevno u toku nedjelje. Možete je dodavati u mlijeko ili čaj.

Treba da znate:

Ako uzimate bilo kakve lijekove, konsultujte se sa svojim ljekarom. Pogotovo, ako patite od hemofilije i hipertonije, jer kurkuma razređuje krv i snižava pritisak, mada će za većinu ovo biti samo veliki plus.

Ali, pored snižavanja pritiska, kurkuma može da izazove pad nivoa šećera u krvi. Osobe, koji pate od dijabetesa, takođe se moraju konsultovati sa svojim ljekarom. Ali, ono što je zaista opasno – konzumirati kurkumu ako imate oboljenje žučne kese i taloženja kamenja u njoj, jer kurkuma izaziva kontrakciju mišića žučne kese.

Savjet plus:

Indo-tibetanska medicina glasi:

Ako koristite kurkumu poslije obroka – djeluje na grlo, pluća, za vrijeme obroka – na sistem za varenje, poslije obroka – na debelo crijevo i bubrege.

Izvor: net