Home Zdravlje ZNATE LI KOLIKO JE ZDRAVA KORA BANANE: Više je nikad nećete bacati...

ZNATE LI KOLIKO JE ZDRAVA KORA BANANE: Više je nikad nećete bacati nakon što ovo pročitate…

162
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Više je nikad nećete bacati nakon što ovo pročitate…

Banane su jedna od najtraženijih tropskih voćki. Sadrže tri prirodna šećera: saharozu, fruktozu i glukozu kombiniovane sa vlaknima. Daju trenutnu hranjivu količinu energije.

Nije, dakle, čudo što vodeći svjetski atletičari bananu smatraju voćem br. 1. Međutim, kora banane nije ništa manje bitna od samog ploda. Pogledajte spisak načina upotrebe koje pruža i više nikada nećete baciti koru nakon pojedene banane!

Izbjeljivanje zuba:

Želite lijepe bijele zube, iskoristite koru od banane. Trljajte zube njenom unutrašnjom površinu svaki dan tokom 2 nedelje i ubrzo ćete vidjeti rezultate.

Tretman protiv akni i bora:

Generalno za njegu kože je odlična kora od banane. Odlična je i za umanjenje bora i fleka sa lica. Sadrži antioksidante i antiaging svojstva, hidrira i hrani kožu i konačno pospješuje njenu elastičnost i gipkost. Jednostavno utrljajte koru banane u kožu lica, posebno na upaljena problematična mjesta i ostavite da odstoji pola sata.

Analgetik:

Kora banane je odlična i kao analgetik. Ukoliko imate bolna mjesta na tijelu nježno utrljajte koru banane na oboljelo mjesto i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Ubrzo ćete osjetiti olakšanje.

Umirenje ujeda insekata:

Ukoliko imate ujed insekta na tijelu koji vas nepodnošljlivo svrbi, umjesto što ćete se češati i napraviti samo još veći problem, probajte da umirite mjesto tako što ćete utrljati koru od banane.

Čišćenje:

Kora banane je sa unutrašnje strane masna i bogata hranljivim hidrirajućim svojstvima pa je zato odlična i za čišćenje kože obuće, nameštaja, ali i srebrnog nakita.