Home Zdravlje ZAŠTO JE BIJELI SLJEZ PRIRODNO ČUDO: Najpoznatije je sredstvo za suhi kašalj…

ZAŠTO JE BIJELI SLJEZ PRIRODNO ČUDO: Najpoznatije je sredstvo za suhi kašalj…

163
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Najpoznatije je sredstvo za suhi kašalj…

Kašalj je refleks. Njime se iz dišnih puteva izbacuje sekret i uzročnici bolesti. No on može biti i posljedica oslabljenog srca, alergije, pušenja i sl. Kašalj je, dakle, samo simptom, a uzrok je neko drugo stanje ili oboljenje.

Suhi i nadražajni kašalj:

Najpoznatije sredstvo za suhi kašalj je bijeli sljez. Umiruje iritiranu sluznicu gornjih dišnih puteva. Koristi se kao sirup ili čaj (ali čaj se ne kuha, jer se sluzi sljeza rastvaraju i u hladnoj vodi). Djelotvoran je za kašlja koji se javlja nakon prehlade.

Islandski lišaj:

Također ispušta sluzi koje oblažu iritiranu sluznicu grla i ždrijela, i time smanjuju nagon na kašalj. Djeluje i protiv bakterija i upala.

Kamilica:

Djeluje protiv upala i smanjuje iritaciju sluznice dišnih puteva. Djeluje i blago antibakterijski.

Produktivni kašalj i iskašljavanje:

Bokvica:

Ona se tradicionalno koristi kao dobro sredstvo protiv kašlja te za smanjenje bronhijalne sekrecije. List bokvice djeluje antimikrobno, tj. sprečava razvoj infekcija, omogućava iskašljavanje, širi bronhije, te smanjuje nadražaj na kašalj (kod produktivnog kašlja), a na grlo i ždrijelo djeluje protuupalno (kod suhog kašlja).

Bršljan:

On olakšava iskašljavanje i širi dišne puteve. Koristi se kod akutnih i kroničnih upala dišnih puteva, koje prati produktivni kašalj (iskašljavanjem sekreta). Bršljan djeluje mukolitički (razrjeđuje sekret), spazmolitički (širi bronhije i relaksira ih) i ekspektorantno (omogućava iskašljavanje). Ne blokira kašalj, razrjeđuje sluz i smanjuje nadražaj na kašalj. Djeluje antivirusno i antibakterijski.