Home Zdravlje JAKO DOBRA ZA DIJABETIČARE I BUBREŽNE BOLESNIKE: Ovu žitaricu obavezno uvrstite u...

JAKO DOBRA ZA DIJABETIČARE I BUBREŽNE BOLESNIKE: Ovu žitaricu obavezno uvrstite u ishranu…

137
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Ovu žitaricu obavezno uvrstite u ishranu…

Postoji nekoliko vrsta sočiva, a najzdravije je ono crveno. Njena zrnca bogata su vitalnim hranjivim sastojcima poput proteina, ugljenih hidrata i vlakana, kao i vitaminima i mineralima kao što su magnezijum, gvožđe, cink, folat, fosfor, kalijum, bakar i vitamini grupe B.

Ova žitarica se preporučuje svima onima koji pokušavaju da skinu kilograme, jer jedna kašika sadrži svega 14 kalorija, a osim toga, bogata je vlaknima i povoljno utiče na metabolizam i ubrazava proces varenja i daje osećaj sitosti.

Sočivo će vam pomoći kada je u pitanju prevencija, ali i kod mnogih čestih bolesti današnjice:

Pomaže kod holesterola:

Koliko je dobro sočivo za zdravlje govori činjenica da ono provereno može pomoći kod nivoa holesterola u krvi. Zahvaljujući tome, ujedno pomaže pri uklanjanju rizika od srčanih oboljenja, kao i moždanog udara, a vaše arterije će biti zdrave, elastične i zaštićene od sužavanja.

Čuva zdravlje srca i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti:

Od davnina je poznato da oni koji jedu hranu bogatu vlaknima imaju veoma male šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti. Obzirom da je sočivo za srce jedan od najboljih saveznika u borbi protiv oboljenja koja mogu da naškode ovom vitalnom organu, preporučuje se da ga jedu i zdravi, a posebno i oni koji su već imali zdravstvenih problema. Magnezijum iz ovih zrna će vam pomoći da poboljšate krvotok, a sama krv će biti bogatija kiseonikom.

Pomaže kod nivoa šećera u krvi:

Ukoliko ga budete konzumirali redovno, vlakna koja su pogodna za probavu pomoćiće vam da se u vašim crevima, kao i u organizmu, bolje transportuju ugljeni hidrati. Samim tim, sočivo za dijabetičare predstavlja sjajan izbor, jer pomaže kod nivoa šećera u krvi, pa se preporučuje i osobama koje imaju insulinsku rezistenciju.

Pomaže kod anemije:

Kako je bogato gvožđem, ono je pravi izbor kada je u pitanju borba protiv malokrvnosti. Naročito se preporučuju crvena zrna ove biljke za decu koja su najviše podložna ovom zdravstvenom problemu, kao i za žene tokom menstrualnog ciklusa. U ovim slučajevima, najbolje je da se pripremi čorba od sočiva koja će organizmu dati neophodnu količinu gvožđa.

Blagotvorno deluje na bubrege i mokraćni sistem:

Da bi telo pravilno funkcionisalo potrebno je sa vremena na vreme uraditi čišćenje i osloboditi se nakupljenih toksina. Sočivo je vrlo moćno i kada se radi o izbacivanju štetnih materija i očuvanju zdravlja bubrega. Redovnom primenom se drastično smanjuje rizik od bubrežnih bolesti.

Pored navedenog, sočivo je posebno cenjena namirnica, jer:

– pomaže protiv nadimanja i grčeva

– prirodni je laksativ

– daje vitalnost i energiju

– utiče pozitivno na imunološki sastav

– pomaže u iskašljavanju

– povećava proizvodnju majčinog mleka

– neguje i pročišćava kožu

– ima nizak glikemijski indeks